Trump și Netanyahu au finalizat planul unei acțiuni militare preventive asupra Iranului

DE Adina Mutăr | 02.12.2019 - 20:41
sursă: Reuters

Președintele american, Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu au finalizat, duminică seara, într-o convorbire telefonică, aranjamentele de coordonare militară împotriva Iranului.

SHARE

Acțiunea militară împotriva Iranului a fost stabilită în timpul întâlnirii dintre generalii americani de cel mai înalt rang și omologii israelieni, transmite DEBKAfile.

Discuția dintre președintele SUA și premierul israelian s-a axat pe „amenințarea din Iran” și „alte probleme bilaterale și regionale” și a avut loc înainte de summitul NATO de la Londra din această săptămână și pe fundalul unor noi amenințări din partea Teheranului împotriva SUA și Israel.

Generalul David Goldfien, șeful Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Jeffrey Harrigan, șeful Forțelor Aeriene ale SUA din Europa-Forțele Aeriene Africa și genul Kenneth McKenzie, comandantul forțelor americane din Orientul Mijlociu, au avut în ultima săptămână o serie de întâlniri cu aliații zonali.

Generalul Mark Milley, președintele șefilor de Stat Major ai SUA, a efectuat săptămâna trecută o vizită în israel pentru a finaliza cooperarea operațională împotriva Iranului, elaborată de generalii americani și israelieni.

Nu s-au publicat detalii din întâlnirea generalului Milley cu șeful Statului Major al IDF, Aviv Kochavi, cu excepția declarației că cei doi generali „au discutat despre problemele operaționale și evoluțiile regionale.”

Toate aceste discuții tensionate au fost însoțite de sosirea portavionului USS Abraham Lincoln și a grupului său de luptă în Golful Persic, poziționându-se de partea opusă coastelor iraniene.

La 23 noiembrie, generalul McKenzie, aflat în Bahrein, unde au fost desfășurați 14.000 militari americani, a precizat că Teheraul vizează obiective americane și israeliene.

Vineri, 29 noiembrie, generalul iranian Allahnoor Noorollahi, consilier principal al comandantului Colegiului de ofițeri ai Gărzii Revoluționare Iraniene (IRGC), a „confirmat” rapoartele serviciilor secrete americane și israeliene, declarând că „21 de baze ale SUA din regiune sunt în vizorul rachetelor Iranului”, iar Teheranul „este pregătit pentru cel mai mare război împotriva celui mai mare inamic”.

Generalul IRGC l-a citat și pe liderul suprem Ali Khamenei care a spus că „va șterge de pe pământ Haifa și Tel Aviv, dacă Israelul face și cea mai mică greșeală”.

Președintele Trump intră la summitul NATO din această săptămână, după ce America și Israelul și-au încheiat estimările și pregătirile militare pentru o confruntare, în efortul de a descuraja Iranul să treacă la ofensiva planificată.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.