„UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”, a declarat Donald Trump, adăugând: „Deci, sunt buni pentru taxe vamale”.
Trump pune tunurile pe Europa: "UE, o mică Chină foarte agresivă pentru SUA. Ce "sancțiuni" impune
Comentariile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, unde liderul american a mai subliniat că deficitul comercial cu UE rămâne o problemă majoră pentru economia SUA.
Trump a asigurat că administrația sa analizează impunerea unor taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, acuzând Beijingul că exportă fentanil în Mexic și Canada, care în final este consumat în Statele Unite.
„Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a declarat Trump, indicând că această dată coincide cu aplicarea unor taxe de 25% pentru produse provenite din Mexic și Canada.
Citește și: Trump, avertisment dur pentru Putin: „Distrugi Rusia dacă refuzi un acord de pace cu Ucraina”
UE, comparată cu o „mică China”
Președintele american a criticat în repetate rânduri deficitul comercial al SUA în raport cu UE, comparând blocul european cu o „mică China”.
Potrivit Casei Albe, acest deficit comercial s-a ridicat la 350 de miliarde de dolari în 2023, fiind concentrat în principal asupra a patru țări: Germania, Franța, Irlanda și Italia.
Citește și: Trump se gândeşte să privatizeze operatorul naţional de servicii poştale
„China este agresivă, dar nu este doar China. Alte țări sunt, de asemenea, mari agresori”, a subliniat Trump.
Cauzele deficitului variază: în cazul Germaniei, problema este industrială, în timp ce în Irlanda, deficitul este legat de sediile europene ale marilor corporații americane, care profită de un regim fiscal avantajos pentru a-și reduce impozitele.
Tensiuni comerciale cu UE și istoria taxelor vamale
În trecut, Donald Trump a amenințat UE cu taxe vamale pentru produsele europene, cerând blocului să majoreze achizițiile de petrol și gaze din SUA.
În timpul primului său mandat, el a impus deja taxe pentru o serie de produse europene, ca răspuns la disputa comercială dintre Washington și Bruxelles privind subvențiile acordate companiilor Boeing și Airbus.