Trump, găsit vinovat că a abuzat-o pe scriitoarea E. Jean Carroll. Daune de 5 milioane de dolari

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.05.2023 - 08:07
Donald Trump - Foto: Profimedia Images

Donald Trump trebuie să plătească daune de 5 milioane de dolari pentru că a abuzat-o pe scriitoarea de reviste E. Jean Carroll în anii 1990 și apoi a defăimat-o numind-o mincinoasă, a decis marți un juriu.

SHARE

"Astăzi, lumea cunoaște în sfârșit adevărul", a declarat Carroll într-un comunicat. "Această victorie nu este doar pentru mine, ci pentru fiecare femeie care a suferit pentru că nu a fost crezută".

Trump, găsit vinovat 

Fostul președinte american, care face campanie pentru a recâștiga Casa Albă în 2024, va face apel, a declarat presei avocatul său Joseph Tacopina în fața tribunalului federal din Manhattan.

Carroll, în vârstă de 79 de ani, a declarat în timpul procesului civil că Trump, în vârstă de 76 de ani, a violat-o într-un vestiar al magazinului Bergdorf Goodman din Manhattan în 1996, apoi i-a afectat reputația scriind într-o postare din 2022 pe platforma sa Truth Social că afirmațiile ei sunt o "escrocherie", "o farsă" și "o minciună".

Citește și: Sirenele nu mai sună în Kherson pentru că atacurile sunt prea dese. Străzile au cratere de 10 metri

Trump a fost absent pe tot parcursul procesului care a început la 25 aprilie. Într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump a calificat verdictul drept o "rușine" și a spus: "Nu am absolut nicio idee despre cine este această femeie".

Citește și: 10 mai 2023, ora 16.00 NEWSWEEK SUMMIT DE EDUCAȚIE: Învățământul profesional și piața muncii

Pentru că a fost un caz civil, Trump nu se confruntă cu consecințe penale și, ca atare, nu a existat niciodată o amenințare cu închisoarea.

Juriul, căruia i s-a cerut să ajungă la un verdict unanim, a deliberat timp de puțin mai puțin de trei ore. Cei șase bărbați și trei femei care îl compun au acordat lui Carroll 5 milioane de dolari în daune compensatorii și punitive, dar Trump nu va trebui să plătească atât timp cât cazul se află în apel.

În aprilie, Trump a oferit autorităților de reglementare electorală doar estimări aproximative ale averii sale, care sunt necesare în declarațiile financiare, enumerând peste o duzină de proprietăți care valorează "peste 50 de milioane de dolari" fiecare.

Deşi nu există martori oculari care să îi fi văzut pe Donald Trump şi E. Jean Carroll în urmă cu mai bine de 25 de ani în raioanele - goale potrivit reclamantei - ale magazinului, doi prieteni apropiaţi ai jurnalistei au confirmat în instanţă că ea le-a spus, la scurt timp după presupusele fapte, că a fost "agresată" sau "atacată" de către omul de afaceri.

Alte două femei, dintre cele care l-au acuzat pe Donald Trump de agresiune sexuală în trecut, au depus, de asemenea, mărturia în faţa juriului.

Potrivit avocatei Kaplan, fostul preşedinte american ar fi procedat de fiecare dată la fel, aşa cum el însuşi afirma într-un clip din 2005, devenit celebru, în care se lăuda că sărută şi atinge femei după bunul său plac, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te