Sirenele nu mai sună în Kherson pentru că atacurile sunt prea dese. Străzile au cratere de 10 metri

DE Remus Cernea | Actualizat: 09.05.2023 - 20:20
Imagini din Kherson - Foto: remus Cernea / Newsweek România
Imagini din Kherson - Foto: remus Cernea / Newsweek România
Imagini din Kherson - Foto: remus Cernea / Newsweek România

Corespondență din Ucraina: Am ajuns în Kherson chiar în ziua în care rușii au lovit masiv orașul, ucigând 23 de civili și rănind alți 48. Exploziile s-au prelungit până foarte târziu în noapte și au continuat în zilele următoare la nivelul câtorva zeci la fiecare 24 de ore.

SHARE

Un detaliu frapant, care diferențiază Kherson de toate celelalte orașe pe care le-am vizitat în Ucraina, este că, deși rușii îl atacă des cu obuze, drone ori rachete, alarmele antiaeriene nu sunt deloc puse în funcțiune.

Orașul bombardat unde alarmele nu sună niciodată

Explicația este simplă dar nu atenuează din stranietatea întregii situații: pur și simplu rușii sunt prea aproape, iar timpul scurs dintre momentul inițierii unui atac aerian până la atingerea țintelor este atât de scurt (de ordinul secundelor sau al zecilor de secunde) încât alarmele antiaeriene devin inutile. 

Nu ai răgazul necesar pentru a te duce într-un adăpost, iar exploziile sunt oricum foarte dese, astfel că alarmele mai mult ar încurca și ar putea genera confuzie și panică.

Totuși, pe telefonul mobil primesc în mod constant avertizări cu privire la riscul iminent de bombardament însă doar atunci când sunt observate mișcări ale flotei ruse din Marea Neagră, din Marea Azov sau din Marea Caspică ori când sunt ridicate de la sol bombardiere.  

Steagul Uniunii Europene flutură în centrul orașului

Străzile sunt aproape pustii, peste 80% dintre cetățeni plecând din oraș de la începutul invaziei pe scară largă. Rareori vezi mașini, însă numărul militarilor e mare. Rușii sunt pe malul stâng al Niprului, la doar 2-3 km de centrul orașului. Doi jurnaliști au fost chiar împușcați recent în apropierea fluviului de către lunetiștii ruși, unul dintre ei, ucrainean, Bohdan Bitik, pierzându-și viața, iar celălalt, Corrado Zunino de la cotidianul La Repubblica, fiind rănit. 

Citește și: EXCLUSIV Povestea româncei care deține un restaurant de succes în Kiev. „E șocant că avem război”

În Piața Centrală, acolo unde localnicii s-au revoltat față de tancurile rusești atunci când orașul a fost ocupat pe 2 martie 2022, și unde oamenii i-au așteptat entuziasmați pe soldații ucraineni eliberatori în noiebrie, după ce rușii au fost alungați, flutură, pe lângă steagul țării, și steagul Uniunii Europene.

Citește și: FOTO Cum evacuează Crucea Roșie civili din Kupyansk, sub bombardamente. Nici pisicile nu sunt uitate

La porțile de est ale civilizației europene, din nou se duce un război pentru a opri invazia unui agresor barbar. 

Flower Power

Am mers într-un loc unde un crater cu o rază de vreo 10 metri se căsca între două blocuri de locuințe apropiate. Puțin dacă ar căzut mai la dreapta sau mai la stânga cu câțiva metri, racheta ruseasă ar fi zdrobit unul dintre blocuri. Efectele exploziei asupra clădirilor se văd însă, balcoanele fiind contorsionate, și toate ferestrele sparte și acoperite acum cu placaje de lemn.

În mijlocul peisajului dezolant am remarcat un lucru impresionant: chiar lângă un fragment de metal din racheta rusească și printre resturile produse de explozie, au crescut și înflorit lalele roșii.

O metaforă superbă despre forța naturii de a se regenera și de a reocupa locurile distruse de nesăbuința oamenilor. Delicatețea trimfătoare a florilor duce în derizoriu aparența de putere conferită amăgitor lui Putin de armele ucigașe pe care acesta le aruncă asupra zonelor civile din Ucraina. 

Am ajuns și la ultimul hypermarket, Epițentr, care a funcționat până de curând în Kherson dar care a fost bombardat, 8 persoane pierzându-și viața și multe alte fiind rănite. După atac, și-a încetat activitatea. 

Mai multe articole de pe frontul din Ucraina puteți cititi în ediția print a Revistei Newsweek România care va apărea pe piață pe 19 mai.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te