Trump, despre amenințările sale la adresa NATO: „E un mod de a negocia. Așa au început să plătească”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.03.2024 - 08:30
Trump, despre amenințările sale la adresa NATO: „E un mod de a negocia. Așa au început să plătească” - Foto: Profimedia images

Trump, despre amenințările sale la adresa NATO: „E un mod de a negocia. Așa au început să plătească”. Fostul președinte american Donald Trump a explicat că recentele sale amenințări la adresa NATO au avut rolul de a negocia cu țările Alianței Nord-Atlantice.

SHARE

Trump a semănat panică în Europa când, în luna februarie 2024, a amenințat că Statele Unite nu vor mai garanta protecția țărilor NATO împotriva Rusiei dacă acestea nu își plătesc contribuția la Alianță de minimum 2% din PIB.

Trump, despre amenințările sale la adresa NATO: „E un mod de a negocia. Așa au început să plătească”

Fostul președinte și viitorul contracandidat a lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din toamă a declarat: "Este un mod de a negocia. Statele Unite trebuie să plătească partea lor, nu partea tuturor."

Trump a subliniat că declarațiile sale au determinat creșterea contribuțiilor financiare ale membrilor NATO.

"Au început să plătească datorită acestor comentarii pe care le-ați văzut acum două sau trei săptămâni."

Trump a reproșat de mai multe ori aliaților din NATO că nu își respectă angajamentele referitoare la cheltuielile militare.

Citește și: Planul lui Trump, girat de Viktor Orban pentru oprirea războiului din Ucraina: „Nu le mai dau bani”

Fostul președinte american, un admirator a lui Vladimir Putin a ținut să sublinieze că Europa este „cea” expusă în fața un posibil atac rusesc și nu Statele Unite.

Citește și: Trump amenință din nou aliații NATO: Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja. Nimeni nu plătește acum”

 "Nu uitați că toate acestea sunt mai importante pentru ei decât pentru noi, noi avem un ocean care ne desparte de anumite probleme. Un ocean mare, frumos."

Trump e decis să retragă SUA din NATO

Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO. Alegerile din 2024 din SUA sunt cruciale pentru viitorul politic și geopolitic din întreaga lume, dar mai cu seamă pentru Europa care se află sub amenințarea constantă a Rusiei.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

În cartea "The Return of Great Powers", care va fi publicată pe 12 martie, un fost oficial american de rang înalt, care a lucrat la nivel înalt atât în administrația Trump, cât și în cea a lui Biden, a spus că, dacă Trump îl va învinge pe președintele Joe Biden în noiembrie, "SUA vor ieși din NATO".

"NATO ar fi cu adevărat în pericol", a fost de acord John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump. "Cred că ar încerca să iasă".

Disprețul lui Trump față de angajamentele de securitate ale SUA se extinde și la acordurile de apărare reciprocă cu Coreea de Sud și Japonia, a spus generalul în retragere John Kelly, care a fost șeful de cabinet al lui Trump la Casa Albă.

Trump nu vede niciun rost al Alianței NATO

"Ideea este că nu a văzut absolut niciun rost în NATO", a spus Kelly în carte. "El era pur și simplu categoric împotriva faptului de a avea trupe în Coreea de Sud, din nou, o forță de descurajare, sau de a avea trupe în Japonia, o forță de descurajare".

Citește și: Șeful MAE francez, după declarațiile lui Trump: Europa are nevoie de o nouă "asigurare de viață"

"El credea că (Vladimir) Putin era un tip de treabă și Kim (Jong Un) era un tip de treabă, că am împins Coreea de Nord într-un colț", și-a amintit Kelly. "Pentru el, era ca și cum i-am fi provocat pe acești tipi. 'Dacă nu aveam NATO, atunci Putin nu ar fi făcut aceste lucruri'".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te