Trump amenință din nou aliații NATO: Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja. Nimeni nu plătește acum”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.02.2024 - 21:42
Trump amenință din nou aliații NATO: Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja. Nimeni nu plătește acum”

Trump amenință din nou aliații NATO: Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja. Donald Trump a subliniat miercuri seară poziția sa controversată potrivit căreia SUA nu vor apăra nicio țară aliată din NATO care nu cheltuiește cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare.

SHARE

Trump amenință din nou aliații NATO. "Am tot spus: „Uite, dacă nu vor plăti, nu vom proteja, bine?”,a declarat Trump la un miting în Carolina de Sud, adăugând că s-a uitat la bugetele de apărare ale fiecărei țări și a spus că "nimeni nu-și plătește facturile".

Trump amenință din nou aliații NATO: Dacă nu plătiți, nu vă voi proteja. Biden: E groaznic așa ceva

"Unul dintre șefii țărilor a spus: "Înseamnă că dacă nu plătim facturile, nu ne veți proteja?", a povestit Trump. Fostul președinte a răspuns atunci: "'Exact asta înseamnă. Nu am de gând să vă protejez”, spune Trump din nou.

În timp ce Trump a fost supus unor presiuni din partea președintelui Joe Biden și a aliaților internaționali cu privire la comentariile sale pe care le-a făcut inițial sâmbătă seara, acestea au fost în mare parte întâmpinate de republicani acasă cu semne de aprobare, confuzie sau eforturi de a minimiza cuvintele sale.

Trump nu a repetat partea cea mai periculoasă a declarației sale din weekend, potrivit căreia ar încuraja Rusia să "facă ce naiba vrea" cu o țară care nu își respectă promisiunea de a cheltui pentru bugetul apărării.

Reamintim faptul că România și-a asumat să plătească, încă de anul trecut, 2,5% din PIB pentru apărarea colectivă.

Joe Biden critică atitudinea nesăbuită a lui Trump

Marți, la Casa Albă, Biden a calificat comentariile lui Trump din weekend drept "rușinoase".

"Un fost președinte al Statelor Unite care spune asta? Toată lumea a auzit asta. Și cel mai rău lucru este că vorbește serios. Niciun alt președinte din istoria noastră nu s-a înclinat vreodată în fața unui dictator rus", a declarat Biden. "Permiteți-mi să spun acest lucru cât se poate de clar - nu o voi face niciodată. Pentru numele lui Dumnezeu, este o prostie, este rușinos, este periculos, este ne-american", a spus Joe Biden.

Citește și: Marea Britanie ar putea deveni noul scut nuclear european dacă Trump va redeveni președinte al SUA

Fostul președinte Barack Obama a luat poziție față de declarațiile extrem de periculoase ale lui Donald Trump: "Președintele Biden are perfectă dreptate. Ultimul lucru de care avem nevoie acum este o lume mai haotică și mai puțin sigură; în care dictatorii se simt încurajați, iar aliații noștri se întreabă dacă pot conta pe noi. Să continuăm să mergem înainte".

Trump, un vechi critic al NATO

Trump a fost mult timp un critic al NATO și al țărilor europene care nu și-au respectat angajamentul de a cheltui pentru apărare și bugetele militare. Dar, conform clauzei de apărare colectivă din articolul 5 al NATO, dacă un stat membru este atacat, este considerat "un atac armat împotriva tuturor membrilor și va lua măsurile pe care le consideră necesare pentru a ajuta aliatul atacat".

Citește și: Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că țările membre și-au intensificat cheltuielile, 18 dintre cele 31 de țări membre fiind pe cale să își îndeplinească angajamentul de a contribui cu cel puțin 2% din PIB pentru apărare și armată.

Declarația lui Trump cu privire la cea mai importantă alianță militară transatlantică vine după ce Senatul a adoptat o lege de 95 de miliarde de dolari cu ajutoare pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Biden i-a încurajat pe republicanii din Camera Reprezentanților să adopte "imediat" proiectul de lege, deși președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, l-a respins deoarece nu conține prevederi privind securitatea frontierelor. În schimb, Camera va redacta propria legislație.

Citește și: Șeful MAE francez, după declarațiile lui Trump: Europa are nevoie de o nouă "asigurare de viață"

În weekend, Trump a mai spus că ajutorul extern ar trebui să vină sub formă de împrumut, și nu de subvenție. La mitingul său de miercuri seară, Trump a comparat împrumutul de bani și ajutorul acordat altor țări cu împrumutul de bani pentru jucătorii profesioniști de golf care încearcă să își lanseze cariera.

Luni, Trump a vorbit cu un grup de senatori despre ideea sa. Senatorul Lindsey Graham, (R-S.C.), un aliat apropiat al lui Trump, a luat parte la convorbire și a spus că susține ideea.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

"Un împrumut în condiții amicale permite Americii, care este profund îndatorată, o șansă de a ne recupera banii și schimbă paradigma modului în care îi ajutăm pe alții. Președintele Trump are dreptate să insiste să ne gândim în afara cutiei", a spus el într-o declarație, potrivit Politico.

Comentariile lui Trump au fost făcute în timpul unui miting înainte de alegerile primare din Carolina de Sud, sâmbătă, 10 februarie. Fostul președinte conduce în sondaje cu două cifre în fața fostei ambasadoare ONU Nikki Haley.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te