Marea Britanie ar putea deveni noul scut nuclear european dacă Trump va redeveni președinte al SUA

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.02.2024 - 11:55
Marea Britanie ar putea deveni noul scut nuclear european dacă Trump va redeveni președinte al SUA - Foto: Profimedia images

Marea Britanie ar putea deveni noul scut nuclear european dacă Trump va redeveni președinte al SUA. Regatul Unit, dotat cu arma nucleară, ar putea deveni „noul scut” european în cazul în care prietenul lui Putin, Donald Trump, câștigă alegerile în SUA.

SHARE

Marea Britanie ar putea contribui la un nou scut nuclear european dacă Donald Trump va redeveni președinte al SUA, a sugerat un ministru german de rang înalt, atrăgând politicienii britanici în dezbaterea privind modul în care ar putea fi consolidată securitatea Europei în cazul în care candidatul republican va câștiga în noiembrie.

Marea Britanie ar putea deveni noul scut nuclear european dacă Trump va redeveni președinte al SUA

Întrebările cu privire la o disuasiune nucleară europeană s-au intensificat după declarațiile lui Trump de sâmbătă, care a afirmat că nu va apăra niciun membru NATO care nu cheltuiește 2% din produsul său intern brut pentru apărare - și chiar va încuraja Rusia să continue să atace.

Liderii europeni au interpretat comentariile ca pe un avertisment că scutul nuclear al alianței, în mare parte american, nu mai poate fi considerat ca fiind de la sine înțeles dacă Trump revine la Casa Albă. Marți, Christian Lindner, ministrul german de finanțe și liderul Partidului Liber-Democrat, a făcut apel la politicieni să ia în considerare un model alternativ care ar putea include arme nucleare britanice și franceze.

Într-un articol pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, el a scris: "Forțele nucleare strategice ale Franței și Marii Britanii contribuie deja la securitatea alianței noastre. Președintele francez, Emmanuel Macron, a făcut diverse oferte de cooperare. Ar trebui să înțelegem recentele declarații ale lui Donald Trump ca un apel la regândirea în continuare a acestui element al securității europene sub umbrela NATO.

"Întrebarea este: în ce condiții politice și financiare ar fi Parisul și Londra pregătite să își mențină sau să își extindă propriile capacități strategice de securitate colectivă?". Și, invers, ce contribuție suntem dispuși să aducem noi? Când vine vorba de pace și libertate în Europa, nu trebuie să ne ferim de aceste întrebări dificile."

„Joaca” descurajării cu armele nucleare

Problema centrală în dezbaterea nucleară nu este atât de mult dacă Marea Britanie sau Franța și-ar pune armele nucleare la dispoziția UE, ci dacă cele două țări ar putea fi de acord să le pună în slujba unei strategii de descurajare pentru zona de alianță europeană a NATO.

Deși Franța își menține disuasia nucleară în afara structurii de comandă a NATO, Macron s-a oferit să coopereze cu Europa în materie de apărare nucleară. În 2020, el a solicitat un "dialog strategic" privind "rolul disuasiei nucleare a Franței în securitatea colectivă [a Europei]". Germania nu a acceptat niciodată această ofertă.

Manfred Weber, conservatorul german care conduce grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, s-a implicat în această dezbatere. El a declarat că nu exclude o umbrelă nucleară europeană și a cerut deschiderea unui "nou capitol" cu Londra.

"Macron a făcut deja o ofertă vagă de a vorbi despre importanța forțelor nucleare franceze pentru Europa", a declarat Weber. "Acum, când Donald Trump pune în mod deschis la îndoială rolul SUA ca putere protectoare, ar fi momentul potrivit pentru acest lucru. Același lucru este valabil și în cazul britanicilor, cu care ar trebui să începem în sfârșit un nou capitol de cooperare după Brexit."

Vorbind în această săptămână, Donald Tusk, prim-ministrul polonez, a declarat că oferta lui Macron privind o posibilă europenizare a armelor nucleare pentru a crea un sistem de securitate comun ar trebui luată "foarte în serios".

Este posibil ca această chestiune să devină o temă a alegerilor europene din iunie, Katarina Barley, candidatul principal al Partidului Social-Democrat din Germania, părând, de asemenea, să susțină această idee. Declarațiile recente ale lui Trump au însemnat că garanția SUA "nu mai poate fi invocată", a declarat ea pentru Tagesspiegel.

Cu toate acestea, nu toată lumea este favorabilă. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, tot din SPD, a făcut apel la calm, menționând pentru început că Trump nu a câștigat încă nominalizarea republicană. "Nu pot decât să avertizez împotriva începerii unei astfel de discuții cu atâta nepăsare doar pentru că Donald Trump, care nici măcar nu este candidat la președinție, face astfel de declarații", a declarat Pistorius.

Armele nucleare britanice, disponibile la cererea comandantului suprem aliat al NATO în Europa

Un alt politician SPD, Ralf Stegner, a descris impulsul pentru arme nucleare europene comune drept o "escaladare extrem de periculoasă". El a declarat pentru Tagesspiegel: "Nu este nevoie de o putere nucleară europeană - ar fi opusul securității europene".

Marea Britanie a declarat că armele sale nucleare vor fi disponibile pentru a fi folosite la cererea comandantului suprem aliat al NATO în Europa, cel mai înalt ofițer în uniformă al alianței, și că acestea vor fi folosite doar "în circumstanțe extreme de autoapărare, inclusiv pentru apărarea aliaților noștri din NATO", potrivit The Guardian.

Totuși, această ofertă a fost făcută în contextul unei prezențe nucleare americane în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te