Potrivit Reuters, este vorba de New York, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawai, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Oregon şi Virginia.
Plângerea a fost depusă la un tribunal federal din California. Contestatarii lui Trump susțin că decizia sa încalcă articolul din Constituție care se referă la procedurile legislative, precum și pe cel în baza căruia Congresul are ultimul cuvânt în domeniul finanţării publice.
În plus, caracterul urgenței construirii zidului este pus la îndoială. ”Departamentul de Stat recunoaşte că nicio probă credibilă nu stabileşte că teroriştii utilizează frontiera de sud pentru a pătrunde în Statele Unite. Datele federale confirmă că imigranţii au tendinţa de a comite mai puţin infracţiuni decât americanii născuţi în ţară”, se arată în text.
Potrivit ”Washington Post”, se solicită instanței suspendarea urgenţei, până e justiția își va spune punctul de vedere. În paralel, Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor va demara o anchetă parlamentară pe acest subiect.
Procurorul general al Californiei, Xavier Becerra, a susținut că statul său are tot dreptul să depună această plângere, deoarece riscă să piardă bani destinaţi unor proiecte militare şi unor ajutoare de urgenţă în caz de catastrofă.
Declararea urgenţei naţionale îi va permite lui Donald Trump să ocolească Congresul, în chestiunea deblocării fondurilor federale destinate Pentagonului şi construirii zidului menit să oprească imigraţia clandestină.