Toate jocurile de culise. Cum a devenit Kevin McCarthy preşedintele Camerei Reprezentanţilor

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.01.2023 - 11:17
Toate jocurile de culise. Cum a devenit Kevin McCarthy preşedintele Camerei Reprezentanţilor - Foto: Kevin McCarthy on Facebook

Reprezentantul Statului Florida, Matt Gaetz, a fost omul de care a depins tot. El a intrat cu pași mari în biroul liderului GOP, Kevin McCarthy, luni seară, cu o listă de cereri. Printre acestea: președinția unui subcomitet-cheie pentru serviciile armate.

SHARE

McCarthy a respins oferta. Această decizie a pus în mișcare un lanț de evenimente care i-au lăsat pe Gaetz și McCarthy blocați într-o confruntare deschisă, până vineri seară, târziu.

Gaetz, cel mai convins adversar al lui McCarthy, i-a refuzat dramatic acestuia votul final de care avea nevoie pentru a deveni speaker, apoi el și ultimii rezistenți și-au schimbat brusc discursul, permițându-i lui McCarthy să câștige, la a 15-a încercare.

Înainte de votul final, scandalul a izbucnit, după ce Gaetz a așteptat până la sfârșitul celui de-al 14-lea scrutin, pentru a vota „prezent”, când McCarthy a avut nevoie de încă un vot „da”, conform CNN.

Uimit, după ce a crezut că are voturi, McCarthy s-a confruntat cu cea mai jenantă înfrângere de până atunci.

Aliații lui McCarthy l-au înconjurat pe Gaetz, pentru a încerca să găsească o cale de ieşire din criză. Apoi, McCarthy a iniţiat discuții și a început să-l implice și pe Gaetz în acestea.

După ce McCarthy a plecat de la Gaetz, părând abătut, președintele Comisiei pentru Serviciile Armate, Mike Rogers, s-a îndreptat spre locul discuţiei și s-a aruncat asupra lui Gaetz, trebuind să fie reținut fizic de reprezentantul republican Richard Hudson, din Carolina de Nord.

citeşte şi: VIDEO China amenință SUA cu o „coliziune frontală” pentru Taiwan. A fost trasată o linie roșie

Rogers, un republican din Alabama, care la începutul săptămânii i-a avertizat pe dizidenții GOP că își vor pierde îndrituirile din comisii, i-a spus lui Gaetz că va fi terminat, dacă va continua să stopeze votul laMcCarthy.

În apropiere, reprezentantul Marjorie Taylor Greene, din Georgia, încerca să-l convingă pe reprezentantul Matt Rosendale, din Montana, un susţinător al lui McCarthy, să-și ia telefonul mobil și să vorbească cu fostul președinte Donald Trump, care era în telefon.

În cele din urmă, grefierul Camerei a anunțat pentru a 14-a oară că nimeni nu are voturile necesare pentru a fi speaker. Republicanii au decis să amâne şedinţa următoare până luni.

Pe măsură ce cronometrul votului a numărat invers, 218 republicani au votat da, o majoritate care l-ar fi trimis pe McCarthy acasă pentru weekend și ar fi lăsat Parlamentul paralizat, în mâinile lui Gaetz și ale aliaților săi.

Dar, cu mai puțin de un minut până la vot, Gaetz s-a îndreptat spre partea din față a Camerei, pentru a-și schimba votul. Se îndreptă spre McCarthy și cei doi schimbară câteva cuvinte.

citeşte şi: Semn bun din SUA: Analiștii spun că inflația este în scădere și că procesul va continua

McCarthy a ridicat apoi mâna și a strigat: „Încă unul!”, în timp ce se îndrepta triumfător spre partea din față a camerei, pentru a vota.

A fost negocierea finală a liderului GOP, care a încheiat un roller-coaster emoționant, pe parcursul a patru zile.

Zeci de republicani i-au urmat pe McCarthy și Gaetz, pentru a evita amânarea, iar victoria lui McCarthy, în sfârșit, era aproape.

Cei șase republicani anti-McCarthy au votat la cel de-al 15-lea scrutin, dându-i lui McCarthy o victorie cu 216-212, pentru a pune capăt celei mai lungi proceduri, din anul 1859.


Ulterior, Gaetz a spus: „Am rămas fără lucruri pe care mi-aș putea imagina chiar să le cer”. McCarthy și-a exprimat ușurarea când a plecat din plen: „Mă bucur că s-a terminat”.

McCarthy a negat că lui Gaetz că i s-a oferit preşedinţia subcomitetului pe care l-a dorit la începutul săptămânii, în schimbul votului său. „Nimănui nu i se promite nimic”, a spus McCarthy.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te