Vorbind reporterilor din capitala Ankara, Nikolaus Meyer-Landrut, șeful delegației UE în Turcia, a analizat concluziile summitului de două zile privind relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia, candidat la aderarea la bloc din 1999.
„Nimeni nu pune în discuție statutul de candidat al Turciei”, a spus Meyer-Landrut, lăudând dezescaladarea tensiunilor din estul Mediteranei, reluarea negocierilor dintre Turcia și Grecia și viitoarele discuții cu privire la problema Ciprului sub auspiciile ONU.
Decizii asupra aderării, mai târziu
Joi, în prima zi a summitului, Consiliul UE a adoptat concluzii spunând că UE este pregătită să se angajeze cu Turcia într-o „manieră etapizată, proporțională, reversibilă” pentru a consolida cooperarea în domeniile de interes comun, urmând să se ia decizii suplimentare în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie.
Concluziile sunt importante pentru că Uniunea Europeană a încercat să contureze „o abordare pentru a consolida cooperarea dintre Uniunea Europeană și Turcia”, a spus Meyer-Landrut.
Citește și
Se reface alianța peste Atlantic: SUA și UE, „mână în mână” pentru securitatea mondială
Erdogan a retras Turcia din Convenția pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor
În ceea ce privește cooperarea economică, Meyer-Landrut a remarcat necesitatea rezolvării dificultăților actuale în implementarea Uniunii Vamale, inclusiv modernizarea acesteia, un obiectiv mult dorit de Turcia, un eventual acord putând fi adoptat după o nouă evaluare de către Consiliul European din iunie.
În ceea ce privește refugiații, Meyer-Landrut a declarat că UE „recunoaște, apreciază eforturile Turciei de a găzdui aproximativ 4 milioane de refugiați sirieni și invită Comisia să facă o propunere către Consiliu pentru continuarea finanțării refugiaților sirieni în Turcia, precum și în Iordania, Liban și alte părți ale regiunii”.