The Hill: ”România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.08.2024 - 07:46
”România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
”România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Publicația americană The Hill prezintă un articol de opinie al lui Ronald H. Linden, profesor de Științe Politice la Universitatea din Pittsburgh spune că România este un aliat indispensabil al Americii în Europa de Est.

SHARE

”Când modernizările vor fi finalizate, baza NATO Mihail Kogălniceanu va găzdui peste 10.000 de militari și familiile acestora și va acoperi o zonă de dimensiunea Harrisburgului.

Dar nu este în Pennsylvania – este în Constanța, România, la Marea Neagră, împreună cu baza navală Deveselu, condusă de SUA, care găzduiește un sistem de rachete antibalistice Aegis.

Cu razboiul care se desfasoara in Ucraina si Orientul Mijlociu, si relatiile volatile cu Turcia , membru NATO , Romania a devenit noul aliat indispensabil al Americii”, se arată în articolul publicat de profesorul de Științe Politice, Ronald H. Linden, în The Hill.

The Hill: ”România este noul aliat indispensabil al Americii în Europa de Est”

”După căderea comunismului în 1989, România a trecut să adere la UE și NATO. La început, liderii americani și europeni au sperat într-o relație de cooperare cu Rusia lui Boris Elțin, iar unii au fost sceptici cu privire la capacitatea României de a fi un aliat democratic de încredere. Dar destul de repede, SUA și-au pus greutatea în spatele expansiunii NATO.

 Rusia dorea să restrângă influența occidentală în Polonia și Ucraina, dar România deținea o valoare strategică mai mică. Nici Moscova nu ar putea descrie românii non-slavi ca având rădăcini istorice în „ Rusia antică ”.

Citește și: După Franța, Polonia formează, antrenează și echipează la standarde NATO o legiune pentru Ucraina

După 9/11, viziunea strategică a Americii s-a mutat către Orientul Mijlociu și sud-vestul Asiei, iar NATO dorea mai mulți parteneri în lupta împotriva terorismului.

Valoarea geopolitică a unei mari țări pro-occidentale care se învecinează cu Marea Neagră a crescut dramatic. România a contribuit timpuriu și substanțial la forțele multinaționale din Afganistan – chiar și- a transportat propriile trupe acolo. Admiterea la NATO a urmat în martie 2004.

După o scurtă lună de miere, Rusia a început să ia măsuri concrete pentru a bloca influența occidentală în creștere în vecinătatea sa. Pentru a preveni îndeplinirea promisiunii din 2008 a NATO de aderare pentru Ucraina și Georgia, Moscova a creat două state în Georgia (Abhazia și Osetia de Sud) și a făcut presiuni asupra Ucrainei.

În 2014, în urma revoltelor din Ucraina și a implicării UE, Rusia a pus mâna pe Crimeea și a sprijinit direct mișcările secesioniste din estul acestei țări. Noii membri NATO au avut nevoie de puțină imaginație pentru a evoca o amenințare rusă, confirmată de invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022”, mai notează profesorul de la Universitatea din Pittsburgh.

Agresiunea Rusiei, un ”complex de pericole” pentru România

El punctează că ”agresiunea Rusiei prezintă României un set complex de pericole. La nord, România are acum o graniță neînvecinată de 330 de mile cu o țară aflată în ocupație și război.

Deși în partea de vest a Ucrainei s-au confruntat puține lupte, regiunile ei de est și centrală – care se învecinează cu Marea Neagră și Delta Dunării – au atras atenția periculoasă, în timp ce Rusia încearcă să sugrume exporturile ucrainene. Dezmembrarea flotei navale ucrainene și confiscarea Sevastopolului și a porturilor precum Herson și Mariupol au pus Rusia într-o poziție potențial dominantă în Marea Neagră.  

Inversarea acestei situații este dificilă, deoarece accesul la Marea Neagră prin strâmtoarea Bosfor este guvernat de Convenția de la Montreux de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial și pus în aplicare de Turcia, care este geloasă pe prerogativele sale .

Când SUA au încercat să trimită două nave spital mari în Georgia în 2008, Turcia le-a blocat intrarea. Ca stat litoral al Mării Negre, Rusia nu se confruntă cu astfel de limitări. Chiar și în timp de război, navele rusești care se întorc la bazele lor „de origine” au voie să treacă prin . Această situație lasă Marea Neagră „bine potrivită pentru a-ți agresa vecinul”, în cuvintele Defense News .

Dar ucrainenii au arătat cum dronele și rachetele cu rază scurtă de acțiune pot egala șansele împotriva unei marine mai mari. Chiar și fără nave mari, o bază NATO la Marea Neagră în apele de origine ale unei țări care împărtășește viziunea Washingtonului despre Rusia este un atu strategic major pentru supraveghere și colectarea de informații”, a precizat profesorul.

Citește și: Care sunt cele mai letale forțe de operațiuni speciale din lume. Una antrenează ucraineni

În ciuda complicațiilor, România sprijină Ucraina

Δn ciuda complicațiilor, România sprijină Ucraina economic. Pe măsură ce Rusia a minat căi maritime, a distrus porturi și a amenințat transportul comercial, Kievul s-a îndreptat către România pentru a permite ca porturile sale de la Marea Neagră și Dunărea să fie folosite pentru exporturi vitale de cereale. 

Când un acord intermediat de ONU cu Rusia din 2022 s-a prăbușit, porturile românești precum Constanța au reluat comerțul. 

Acest lucru pune în pericol poporul României, deoarece bombele rusești cad chiar peste graniță; conflictul armat a afectat economia de pescuit a regiunii .

Românii susțin ferm aderarea țării lor la NATO și sprijinul pentru Ucraina. În timp ce facilitează tranzitul cerealelor ucrainene, Bucureștiul, în cooperare cu UE, a reușit să evite opoziția acerbă a fermierilor locali observată în Polonia și Ungaria.

Partidele de centru-stânga și de centru-drepta au cooperat pentru a stopa ascensiunea AUR, un partid anti-NATO

Ronald H. Linden scoate în evidență și situația politică din țara noastră apreciind faptul că PNL și PSD au colaborat în alegerile din 9 iunie pentru a stopa ascensiunea AUR. 

Citește și: Macron dă Ucrainei avioane Mirage 2000-5 și formează o „brigadă franceză” de 4.500 de soldați

”Nici România nu și-a făcut de rușine partenerii americani sau europeni alunecând către un partid unic, așa cum sa întâmplat în Polonia și Ungaria. 

În 2023, Comisia Europeană a lăudat reforma legală cuprinzătoare a țării . Partidele de centru-stânga (social-democrați) și de centru-dreapta (naționali liberali) și-au schimbat controlul în mod pașnic și chiar au guvernat împreună pentru o perioadă.

La recentele alegeri pentru Parlamentul European, cele două partide au cooperat pentru a stopa ascensiunea Alianței pentru Uniunea Românilor, un partid naționalist anti-UE, anti-NATO . Acest grup a venit într-o secundă îndepărtată , dar a câștigat locuri pentru prima dată.

Poziția României a atras mârâit previzibil de la Moscova cu privire la „ amenințările românești la adresa Rusiei ”. Dar probabil cel mai mare pericol pentru România este perspectiva unei a doua Belarus, adică a unui vecin dominat de Rusia, în Moldova.

Această țară minusculă, cuprinsă între Ucraina și România, este deja divizată de Transnistria, o enclavă susținută de Rusia. Cândva făcea parte din România, aproximativ un sfert din populația țării identifică limba română (nu moldovenească) ca limbă maternă.

Liderii din Transnistria (unde populația este o treime rusă) au ridicat acuzații de discriminare și au cerut în repetate rânduri „protecție” Moscovei . Sub guvernul pro-occidental al lui Maia Sandu, Moldova este acum membru candidat al UE, a primit ajutor sporit din partea SUA și explorează legături mai strânse cu NATO .

Dacă ar fi legată de zonele controlate de ruși din Ucraina, o Moldova dominată de Rusia ar stimula probabil un flux uriaș de refugiați spre sud și ar face din granița de 280 de mile a țării cu România o frontieră volatilă.

„Vin americanii!” — „Vin americanii!” — a fost strigătul anticomuniștilor din România imediat după al Doilea Război Mondial. Nu veneau americanii atunci, dar astăzi, nepoții celor care au strigat acel slogan îi pot vedea din belșug pe drum în Constanța — alături de schimbările geopolitice pe care le reprezintă”, a scris porofesorul în The Hill.

Ronald H. Linden este profesor pensionar de Științe Politice și director de Studii Europene la Universitatea din Pittsburgh.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te