Ambele părți neagă energic că aceste conexiuni se extind și dincolo de tărâmul strict politic, intrând pe cel al finanțării rusești clandestine a extremei drepte, scrie The Financial Times citat de Rador, potrivit G4 Media.
Matteo Salvini, șeful Ligii, care este pumnul de fier din guvernul populist neconvențional al Italiei, neagă orice ilegalitate. Dacă s-a propus vreodată o asemenea afacere, ea pare să nu se fi concretizat. Totuși, există similitudini tulburătoare între cazul Italian și afacerea sordidă cu ocazia căreia liderii Partidului Libertății (FPÖ) austriac de extrema dreaptă au fost prinși în capcana unui flagrant filmat discutând despre acordarea de contracte de stat în schimbul unei finanțării rusești.
Acel scandal a răsturnat guvernul austriac de coaliție din care făcea parte și FPÖ.
Cordialitatea reciprocă dintre Kremlin și extrema dreaptă europeanănu ar trebui să ne distragă atenția de la faptul că amestecul rusesc în politica UE este, din punct de vedere ideologic, fluid, dacă nu chiar amoral. Spre deosebire de vremurile sovietice, când Moscova dădea câte o mână de ajutor în principal partidelor comuniste, Rusia sub Putin tratează cu extrema dreaptă, stânga radicală și mișcările anti-establishment.
Moscova cultivă de asemenea relații cu politicieni de centru, colectând și informații compromițătoare despre ei. Săptămână de săptămână, valuri de propagandă și știri false se revarsă din Rusia dlui Putin către țările UE.