Teroristul din Liverpool a fost identificat de către poliția britanică

DE Edi Neagu | Actualizat: 16.11.2021 - 11:53
Emad Al Swealmeen se convertise la creștinism. FOTO: Facebook

Teroristul din Liverpool este un migran sirian, de 32 de ani, cu probleme psihice.

SHARE

Presupusul terorist care s-a aruncat în aer în weekend la bordul taxiului în care se afla, în faţa Spitalului de femei din Liverpool (nordul Angliei), se numeşte Emad Al Swealmeen, în vârstă de 32 de ani, a comunicat luni poliţia britanică, citată de dpa.

Poliţia antiteroristă din Anglia s-a declarat 'ferm convinsă' că Al Swealmeen era pasagerul care a decedat în explozia unui taxi, cu puţin timp înainte de 11:00 duminică.

Anterior, poliţia afirmase că acesta luase un taxi în zona Rutland Avenue din oraş şi ceruse să fie dus la spital. Când maşina a ajuns la punctul de debarcare a pasagerilor, aceasta a explodat.

Percheziţii au loc în prezent la adresa din Rutland Avenue şi la o a doua adresă din strada Sutcliffe, unde poliţia presupune că Al Swealmeen ar fi locuit anterior.

Citește și: SABOTAJ Senzorii ce detectau submarinele au dispărut din largul coastei Norvegiei

Detectivul inspector şef Andrew Meeks a declarat: 'Ancheta noastră este în curs de desfăşurare, dar în acest stadiu putem spune cu toată convingerea că defunctul este Emad Al Swealmeen, de 32 de ani'.

'Continuăm să ne adresăm populaţiei pentru orice fel de informaţie despre acest incident şi, acum că i-am făcut public numele, orice informaţie pe care publicul o poate avea despre Al Swealmeen, oricât ar fi de mică, ne-ar putea fi de mare ajutor', a spus el.

Poliţia a calificat explozia taxiului drept atac terorist, dar a subliniat că motivul nu este clar.

Citește și: În prag de divorț, Ilie Năstase, internat după ce Marica l-a scos din Fundația Ilie Năstase

Nivelul de ameninţare teroristă în Regatul Unit a fost ridicat la sever, ceea ce înseamnă că un posibil atac în viitor este foarte probabil.

Patru bărbaţi, care au fost arestaţi duminică în baza legii antiteroriste în cartierul Kensington din Liverpool, şi un altul luni au fost eliberaţi, după ce au fost interogaţi.


MI5 se implică în anchetă

Şeful adjunct de poliţie Russ Jackson, tot de la poliţia antiteroristă din Anglia, a declarat anterior presei că anchetatorii consideră că dispozitivul exploziv 'improvizat' a fost 'confecţionat' de către suspectul din taxi.

Surse oficiale au confirmat pentru agenţia de presă britanică PA că suspectul nu era cunoscut anterior de serviciile de securitate.

Al Swealmeen, potrivit unor informaţii media, s-a convertit la creştinism după ce s-a instalat în Marea Britanie din Orientul Mijlociu şi a fost găzduit, pentru scurt timp, de către voluntarii creştini Malcolm şi Elizabeth Hitchcott din Liverpool.

Şoferul taxiului, cunoscut ca David Perry, a primit îngrijiri la spital, după ce a reuşit să iasă din maşină chiar înainte ca aceasta să fie cuprinsă de flăcări, şi a fost deja externat.

Exprimându-se într-o conferinţă de presă organizată duminică seara la sediul guvernului din Downing Street, premierul Boris Johnson a declarat că explozia de la Liverpool reprezintă un 'avertisment puternic' pentru ca publicul să rămână vigilent. El urma să convoace Comitetul de urgenţă Cobra luni, ca răspuns la acest incident.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te