Teroriștii Hamas nu vor să-i lase pe civilii palestinieni să iasă din Gaza. „Coridor umanitar? Nu!”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.10.2023 - 08:44
Teroriștii Hamas - Foto: Profimedia images
Dezastru în Fâșia Gaza - Foto: Profimedia images
Dezastru în Fâșia Gaza - Foto: Profimedia images

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza şi de şase zile în război cu Israelul, a respins propunerea creării unui coridor umanitar făcută de Egipt, pentru că aceasta "ar forţa poporul palestinian să îşi părăsească patria”.

SHARE

Potrivit acesteia, Hamas continuă să ceară "acces la produsele şi bunurile de primă necesitate, cum ar fi combustibilul sau electricitatea, tot ceea ce poate să le garanteze" celor 2,3 milioane de palestinieni din enclavă "dreptul la viaţă", în timp ce Fâşia Gaza se află în pragul colapsului umanitar în urma bombardamentelor intense şi a unui asediu israelian total care împiedică chiar şi intrarea alimentelor.

Teroriștii Hamas nu vor să-i lase pe civilii palestinieni să iasă din Gaza. „Coridor umanitar? Nu!”

"Cu toate acestea, deschiderea unui coridor sigur pentru a-i forţa pe oamenii noştri să îşi părăsească patria şi să sufere o moarte permanentă nu este ceva cu care poporul nostru şi rezistenţa noastră să fie de acord", a declarat membrul organizaţiei islamiste, care a comis sâmbăta trecută un atac surpriză terestru, maritim şi aerian asupra Israelului, soldat cu peste 1.300 de morţi şi 3.200 de răniţi.

Egiptul s-a angajat să faciliteze distribuirea de ajutoare umanitare civililor palestinienilor din Fâşia Gaza şi a anunţat, prin Ministerul de Externe, că aeroportul de la Al-Arich din provincia Sinaiul de Nord, la 50 km vest de punctul de frontieră Rafah, 'a fost ales pentru a primi ajutor umanitar', transmit Reuters şi AFP.

Citește și: VIDEO Israel atacă Siria cu raiduri ale aviației. Două obiective importante au fost țintite

Egiptul a primit joi un prim transport de ajutoare umanitare pentru Gaza provenit din Iordania, a relatat presa apropiată puterii de la Cairo, potrivit AFP.

Punctul de trecere Rafah dintre Sinai şi Gaza a rămas deschis, a indicat Ministerul de Externe de la Cairo într-un comunicat, menţionând că Egiptul a cerut Israelului să evite loviturile pe partea palestiniană, după atacuri care au împiedicat desfăşurarea normală a operaţiunilor în acest punct.

ONU a fost informată de armata israeliană cu privire la un ordin de "relocare" a aproximativ 1,1 milioane de locuitori din nordul Fâşiei Gaza spre sud în termen 24 de ore, a declarat joi purtătorul de cuvânt al secretarului general al organizaţiei, cerând ca acest ordin să fie anulat, relatează Reuters.

Citește și: FOTO&VIDEO Hamas declară război Israelului. Sute de răniți după atacuri cu rachete ale islamiștilor

"Astăzi (12 octombrie), chiar înainte de miezul nopţii, ora locală", oficialii ONU din Gaza "au fost informaţi de către ofiţerii lor de legătură ai armatei israeliene că întreaga populaţie la nord de Wadi Gaza urmează să fie relocată în sud în 24 de ore", aproximativ 1,1 milioane de persoane, a indicat Stéphane Dujarric, precizând că o evacuare de o asemenea amploare este "imposibilă fără a provoca consecinţe umanitare devastatoare".

"Naţiunile Unite fac un apel ferm ca orice astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate", a spus el.

Dujarric a indicat că ordinul dat de armata israeliană se aplică şi întregului personal ONU şi celor adăpostiţi în unităţile ONU, între care şcoli, centre medicale şi clinici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te