Terorismul de extremă dreapta și stânga ia amploare

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 18.01.2019 - 09:55
În 2017, au fost cu 43% mai multe atacuri ale extremei drepte decât în anul anterior

Eclipsată mediatic de terorismul islamist, violența grupărilor fasciste, neo-naziste, dar și anarho-anticapitaliste este un fenomen în plină creștere, în ultimii ani.

SHARE

Europa are o lungă istorie a confruntării cu terorismul de extremă dreaptă și stângă. La fel și America. În ultimii ani, fenomenul a cunoscut o revitalizare, care îngrijorează autoritățile și opinia publică. 

Este, însă, mai puțin vizibil în mass media, din cauza terorismului islamist, care ocupă spații largi în mediile de informare în masă. Asta nu înseamnă că terorismul de extremă dreaptă nu este periculos. Fenomenul este analizat în ultimul studiu al Center for Strategic and International Studies- CSIS
(Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale), publicat în decembrie 2018.

Studiul se intitulează „De la IRA, la Statul Islamic: Evoluția amenințărilor teroriste în Europa“, iar CSIS este un celebru think-tank american în domeniul apărării și securității naționale, înființat în 1962. Studiul remarcă, încă de la început, că „Europa s-a confruntat cu un val de terorism în timpul Războiului Rece, de care s-au făcut vinovate grupările etno-naționaliste ale nord-irlandezilor (IRA) și bascilor (ETA)“.

De asemenea,  guvernele europene au fost silite să gestioneze amenințări reale din partea unor grupări de extremă stângă, dintre care cele mai cunoscute au fost „Brigăzile Roșii“ („Brigate Rosse“) din Italia și „17 Noiembrie“, organizația auto-intitulaților revoluționari greci.

O amenințare reală

Recent, comisarul european pentru securitate, Sir Julian King,  și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „creșterea amenințărilor“ venite din partea extremei drepte. „Nu știu să existe vreo țară membră a Uniunii Europene care să nu fie afectată în vreun fel de extremismul violent de dreapta“. Realitatea nu îl contrazice, din păcate. Cel mai grav dintre atacurile extremiste de dreapta, menționat și de studiul CSIS, s-a consumat în 2011, în Norvegia, când 77 de persoane, în majoritate tineri, au fost uciși cu sânge rece pe insula Utoya de către Anders Breivik.

Potrivit studiului, în 2017, la  nivel global, s-a înregistrat o creștere cu 43% a violenței puse la cale de extrema dreaptă, comparativ cu anul 2016. Mai multe țări, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Republica Cehă, Belgia și Portugalia, s-au confruntat cu acest fenomen.

În momentul de față, în Europa sunt active grupări violente de extremă dreaptă precum „Mișcarea Identitară din Germania“ („Identitäre Bewegung Deutschland“ - IBD) și „Cetățenii Reich-ului“, „Britain First“ din Regatul Unit, „Generația Identitară“ și „Mișcarea Pro-Vlast“ în Republica Cehă, „Soldații lui Odin“ din Belgia și organizația „Sânge și onoare“ din Portugalia.

Extrema stângă este la fel de prolifică. Majoritatea mișcărilor teroriste de stânga din Europa se află în Grecia, Italia și Spania. Este vorba de „Federazione Anarchica Informale / Fronte Rivoluzionario Internazionale (FAI / FRI) din Italia, „Organos Epanastatikis Aftoamynas (Organizația de Auto­apărare Revoluționară) și Omada Laikon Agoniston (Grupul Luptătorilor Populari) din Grecia. Grupările etno-naționiste nord-irlandeze sunt și ele active: IRA, Óglaigh na hÉireann (ONH), CIRA și Arm Na Poblachta (ANP).

Marea Britanie

Potrivit raportului CSIS, Marea Britanie este țara care se confruntă, în ultimii ani, cu o recrudescență a terorismului de extremă dreaptă. MI5, serviciul de contraspionaj britanic, și forțele de poliție au primt resurse financiare suplimentare pentru a evalua și a investiga acest fenomen îngrijorător.

La scurt timp s-au făcut simțite efectele: în 2017 și la începutul anului 2018, Marea Britanie a arestat 27 de persoane suspecte a fi membri ai „Acțiunii Na­ționale“, o renumită grupare de extremă dreaptă. 15 dintre ele au fost acuzate de terorism. Anterior, în decembrie 2016, Guvernul britanic a scos în afara legii organizația Acțiunea Națională, în baza Legii privind terorismul. Gruparea neo-nazistă și-a încurajat membrii să se pregătească pentru un „război de uzură“ în Marea Britanie și a organizat tabere antrenament, unde aceștia au învățat să folosească armament.

Atacurile extremei drepte în Europa 2012-2017

Anul următor, în septembrie, autoritățile de la Londra au interzis și organizațiile „Zorii scoțieni“ (Scottish Dawn) și Acțiunea Național-Socialistă Anticapitalistă.

În prima parte a anului 2017 s-au înre­gistrat „cinci atentate finalizate sau eșuate atribuite grupurilor extremiste de dreapta“. Toate au provenit din Marea Britanie. În prima jumătate a anului 2018, au fost dejucate șase comploturi teroriste. Această realitate a determinat Guvernul britanic să comenteze amar: „Apreciem că amenințarea de extremă dreaptă este în creștere. Această amenințare este mai acută în Regatul Unit decât oriunde  în Europa“.

Studiul CSIS avertizează că extremiștii de dreapta din Marea Britanie „au dezvoltat dispozitive explozive viabile și au dobândit arme de foc, laolaltă cu dorința de a comite atacuri“.

„Majoritatea acestor grupări au legături cu organizații similare din Europa și din lume. Înainte de 2014, grupările extremiste de dreapta nu au prezentat o amenințare teroristă  semnificativă în Marea Britanie. Acest lucru a început să se schimbe odată cu creșterea îngrijorărilor față de fenomenul imigraționist din Orientul Mijlociu“, punctează specialiștii CSIS. 

Cel mai răsunător atentat al extremei drepte în Marea Britanie din ultimii ani a avut loc pe 16 iunie 2016, când Jo Cox, parlamentar din partea Partidului Laburist, a fost ucisă de extremistul de dreapta Thomas Mair. Un an mai târziu, pe 19 iunie 2017, Darren Osborne (47 de ani) a intrat cu o camionetă într-un grup de muncitori musulmani lângă Moscheea Finsbury Park din Londra, omorând o persoană. A fost condamnat la închisoare pe viață, după ce a fost găsit vinovat pentru terorism și tentativă de omor.

Numărul global de victimeîn atentatele teroriste

În 23 iunie 2017, Marek Zakrocki, un susținător cunoscut al partidului de extremă-dreaptă Britain First a intrat cu un autoturism într-un restaurant indian din Londra, rănind mai multe persoane. Era înarmat cu un cuțit de bucătărie și le-a spus polițiștilor: „Voi ucide un musulman. Fac asta pentru Marea Britanie. Acesta este modul în care voi ajuta această țară“.

„Terorismul nord-irlandez rămâne, de asemenea, o amenințare gravă. Anumite grupări disidente republicane din Irlanda de Nord continuă să plănuiască acțiuni teroriste“, punctează studiul CSIS. De altfel, între 2011 și 2017, în Irlanda de Nord, au avut loc 127 de atacuri îndreptate împotriva unor ofițeri de poliție, gardieni din penitenciare și militari.

Statele Unite ale Americii

În Statele Unite ale Americii, amenințarea teroristă de extremă-dreapta a crescut de asemenea. Între 2007 și 2011, au fost până în cinci atacuri anual. Numărul de atacuri a crescut la 14, în 2012. Frecvența s-a păstrat între 2012 și 2016, cu o medie de 13 atacuri pe an.

În 2017, numărul atacurilor aproape s-a triplat, ajungând la 31 de atacuri. Cel mai grav dintre ele s-a produs pe 12 august 2017, când un autoturism a intrat deliberat într-un grup de oameni, care protestau pașnic împotriva mitingului „Unite The Right“, în Charlottesville, Virginia. Atacul s-a soldat cu un mort (Heather Heyer, în vârstă de 32 de ani) și 28 de răniți.  Șoferul autoturismului, James Alex Fields Jr., în vârstă de 20 de ani, adoptase anterior ideile extremei drepte. A fost condamnat pentru crimă de gradul întâi și vătămare corporală gravă.

În SUA, atacurile extremiste de stânga sau de dreapta au fost puse la cale de indivizi izolați sau de grupuri restrânse

Extrema stângă nu s-a lăsat mai prejos. În decembrie 2017, doi presupuși membri ai organizației Antifa, Thomas Massey și Tom Keenan, au fost acuzați că au atacat doi soldați, Alejandro Godinez și Luis Torres, după ce i-au confundat cu participanții la mitingul „Noi, poporul“ din Philadelphia. Soldații au declarat că au fost bătuți și numiți rahaturi etnice. Cei doi atacatori au fost trimiși în judecată pentru asalt și conspirație.

Strategia națională privind contraterorismul, lansată de Administrația Trump în octombrie 2018, avertizează că SUA se confruntă cu amenințări venite din partea indivizilor motivați de „extremism rasial, extremism privind drepturile animalelor, extremism de mediu, suveran etc.“.

Interesant este că majoritatea atacurilor au fost puse la cale de persoane fizice și rețele mici, nu de grupuri extinse. Au fost folosite arme de foc și explozivi, relativ ușor de achiziționat.

„Dezvoltarea internetului și social media le-a permis extremiștilor de dreapta din SUA să disemineze mai multe mesaje de propagandă și să se coordoneze mai eficient“, scrie CSIS. Îngrijorările autorităților americane sunt strâns legate de recrudescența mișcărilor care propagă ideea așa-zisei „supremații albe“, de extremă dreaptă, dar și mișcările anarhiste antiguvernamentale, de extremă stângă.

Rețelele de extremă dreapta au folosit Twitter (cu hashtag-uri precum #nationalist și #ultraright), au postat videoclipuri pe YouTube, au creat pagini de Facebook și conturi de Instagram. „Penetrarea rețelor de extremă dreaptă,  identificarea extremismului în social media, arestarea teroriștilor înainte de a ataca nu va fi un proces ușor. Cei mai mulți extremiști de dreapta sunt indivizi singuratici, care nu vorbesc despre planurile lor prin telefon sau e-mail și, de aceea, pot fi foarte greu interceptați de agențiile de informații. Cu toate acestea, ei sunt destul de activi în social media, iar acestea pot fi monitorizate“, subli­niază studiul CSIS.

Autorii remarcă, în context, că unele state europene, inclusiv Franța și Marea Britanie, au pus presiuni semnificative pe companiile de social media pentru a elimina conținutul extremist și a nu susține astfel terorismul.

Franța

Franța, o țintă predilectă a terorismului islamist, s-a confruntat cu experiențe izolate provenite din zona extremei drepte. În luna iunie 2018, autoritățile franceze au arestat 10 suspecți de extremism de dreapta, inclusiv un polițist retras din activitate și un militar ieșit la pensie, care activau în cadrul grupării „Action des Forces Opérationnelles“ și puneau la cale un atac împotriva musulmanilor. Forțele de poliție au găsit asupra suspecților arme, grenade și  muniție ascunsă în jurul Parisului, în insula Corsica și regiunea Charentes Maritimes.

Germania

În urmă cu trei luni, în octombrie 2018, poliția germană a destructurat o grupare neo-nazistă, catalogată drept „teroristă“. Gruparea a fost acuzată că a planificat atacuri asupra unor străini, după ce membrii săi au participat la o serie de manifestații împotriva imigranților. Mitingurile au avut loc la Chemnitz, al treilea cel mai important oraș din Saxonia.

La începutul lui septembrie 2018, la apelul extremei drepte, au fost organizate mai multe proteste față de uciderea, cu o armă albă, a unui cetățean german. Suspecți au fost doi solicitanți de azil.

„Această grupare teroristă de extremă dreaptă, intitulată «Revoluția Chemnitz», plănuia o acțiune cu termene încă neclarificate, dar vizând foarte probabil străini, cu ocazia sărbătoririi Zilei Reunificării Germaniei“, a anunțat Parchetul antiterorist, citat de AFP.

„Suspecții urmăreau obiective revoluționare vizând să submineze statul de drept democratic“, au subliniat anchetatorii.

În landurile Thuringia și Saxonia, din estul Germaniei, un grup neo-nazist format la sfârșitul anilor ’90, NSU, a asasinat, între 2000 și 2007, nouă imigranți și o polițistă. Grupul s-a ascuns tot în orașul Chemnitz, pe perioada în care a fost activ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te