Tensiuni la cote maxime între Coreea de Nord și Sud. S-au tras focuri de avertizare la graniță

DE Daniel Toșa | 24.10.2022 - 08:35
Tensiuni la cote maxime între Coreea de Nord și Sud. S-au tras focuri de avertizare la graniță - FOTO: Profimedia

Armata sud-coreeană a tras focuri de avertizare în atenţia unei nave nord-coreene, luni dimineaţă, estimând că depăşise frontiera maritimă disputată între cele două ţări, provocând focuri de avertizare nord-coreene, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

SHARE

Nava comercială nord-coreeană ar fi depăşit Linia de limită a Nordului, în apropiere de insula Baengnyeong, la ora locală 03.42, şi apoi s-a retras spre nord după focuri de avertizare din partea marinei sud-coreene, a declarat statul major interarme, citat de Yonhap.

La rândul său, armata Phenianului a afirmat că o navă militară sud-coreeană a încălcat câteva minute mai târziu frontiera de facto de 2,5 până la 5 kilometri, iar armata nord-coreeană (APC) a răspuns trăgând zece focuri de avertizare în atenţia sa de pe coasta sa de vest.

"Unităţile a litoralului vestic din cadru APC au luat o primă contramăsură pentru a respinge cu putere nava de război inamică, trăgând 10 obuze cu rachete multiple spre apele teritoriale, unde o mişcare navală inamică a fost detectată la ora 05.15", a declarat un purtător de cuvânt al statului major al APC într-un comunicat.

"Am adresat încă o dată un sever avertisment duşmanilor la originea unor provocări maritime care se adaugă tirurilor de artilerie şi difuzării de mesaje transfrontaliere prin difuzoare", a declarat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.

Frontiera maritimă, considerată un punct fierbinte, a fost scena mai multor ciocniri între cele două Corei de-a lungul anilor.

Tensiuni în creștere între cele două regiuni coreene

Dar tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni, Phenianul efectuând mai multe lansări de rachete şi tiruri de baraj de artilerie considerate provocatoare de Coreea de Sud şi Japonia.

Phenianul şi-a sporit considerabil manevrele militare recent, în timp ce Seulul şi Washingtonul susţin că liderul nord-coreean Kim Jong Un este pe punctul de a efectua ceea ce ar fi al şaptelea test nuclear al ţării sale.

Schimbul de focuri de avertizare de luni a avut loc în ziua în care secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, se deplasează în Japonia pentru discuţii în trei cu Tokyo şi Seulul, ambii aliaţi ai Washingtonului, în semn de unitate după seria de tiruri nord-coreene, potrivit Agerpres.

Phenianul pune în pericol stabilitatea în regiune

În cursul lunii octombrie, Phenianul s-a angajat în demonstraţii de forţă militară, lansând o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, efectuând mai multe tiruri de artilerie şi trimiţând avioane de luptă în apropierea frontierei cu Coreea de Sud.

Tirurile de artilerie a avut loc în apele sale de pe coastele sale de est şi de vest, încălcând o "zonă tampon" stabilită într-un acord din 2018 cu Sudul pentru a preveni incidentele pe mare.

Phenianul pretinde că răspunde "provocărilor" Seulului şi a descris testele de arme drept simulări de "lovituri nucleare tactice" împotriva unor ţinte din Coreea de Sud.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te