Tensiuni: Armata ucraineană a efectuat exerciţii cu tancuri în regiunea separatistă Doneţk

DE Adina Mutăr | 25.11.2021 - 22:29
Armata ucraineană a efectuat exerciţii cu tancuri în regiunea separatistă Doneţk/foto: nbcnews

Armata ucraineană a anunţat joi că a efectuat exerciţii cu tancuri în regiunea de est Doneţk, ca parte a unei intensificări a activităţii militare atât a Ucrainei, cât şi a Rusiei, care a crescut riscul unui război deschis între cele două țări.

SHARE

Ministrul de Externe al Ucrainei a avertizat joi Rusia că un atac asupra țării sale ar provoca „pierderi politice, economice și umane” și ar fi prea costisitor.

Rusia și-a consolidat forțe în apropierea graniței cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc - o ipoteză pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă.

Tensiunile au crescut din nou de-a lungul graniței ruso-ucrainene, Kievul și Washingtonul trăgând un semnal de alarmă pentru ceea ce ei spun că este o „concentrare neobișnuită” de trupe ruse, potrivit euronews.

Consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei este diferită de această dată, spun experții.

Ministerul Apărării al Ucrainei susține că 90.000 de soldați ruși staționează lângă graniță  și în zonele controlate de separatiștii din estul Ucrainei.

Unitățile Armatei 41 ruse au rămas în Ielnia, un oraș la 260 de kilometri nord de granița cu Ucraina, potrivit ministerului.

Citește și

Liderii NATO vor discuta despre descurajarea Rusiei

Joe Biden reafirmă sprijinul SUA pentru Ucraina, în conflictul cu Rusia

 

„Ceea ce vedem este o acumulare semnificativă și mare a armatei ruse. Vedem o concentrare neobișnuită de trupe. Și știm că Rusia a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capabilități militare înainte pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei”, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Euronews a vorbit cu experți în domeniul militar și de politică externă pentru a încerca să clarifice mișcările trupelor ruse și a implicațiilor acestora pentru Ucraina și aliații săi occidentali.

„Unele dintre mișcările importante de trupe le cunoaștem doar din imaginile prin satelit, ceea ce, desigur, nu este cel mai precis mod de a-ți forma o opinie”, a declarat Gustav Gressel, expert la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Moscova are în calcul o invazie

„Adesea sunt doar imagini radar. Deci știm că există un fel de formațiuni militare acolo, deoarece vehiculele nu sunt reflexiile tipice de tip camion. Dar nu știm dacă este un tun autopropulsat sau un tanc, un tanc de luptă principal sau un alt vehicul blindat de luptă”, a declarat expertul pentru Euronews.

„În ceea ce privește situația din Ucraina, forțele militare ruse din jurul Ucrainei sunt destul de importante, chiar și fără ca Rusia să facă vreo consolidare specială”, a declarat Gressel pentru Euronews.

„Cu toate acestea, avem încă multă mișcare și desfășurare a anumitor elemente ale Armatei 41 de arme combinate (CAA) care circulă în jurul Ielnia în regiunea Smolensk. Știm, de asemenea, că pe poligonul de antrenament Pogonovo, există o mulțime de exerciții și am observat acolo câteva elemente ale diferitelor formațiuni de tancuri ale Gărzii”, a continuat expertul.

„Și vedem că unele elemente ale unităților Armatei 58, care are sediul în nordul Caucazului, au fost mutate în Crimeea și vedem un aflux de echipamente și oameni în Crimeea”.

„Vedem, de asemenea, mult trafic de aviație militară în Rostov-pe-Don – nu avioane de atac, ci avioane de transport care intră și ies. Știm că Rusia a mobilizat unele părți ale Gărzii Naționale, atât locale, cât și din alte părți, și le-a trimis la Rostov-pe-Don”.

Expertul a descris Rostov-pe-Don drept „nodul central” al activităților.

„Lucrurile care vin acolo, practic, ajung să fie infiltrate în Donbas”, a spus el.

Gressel este de părere că mobilizarea unităților Gărzii Naționale este un semn că Kremlinul are în vedere cel puțin incursiuni în Ucraina.

„Pe lângă informații operaționale care arată în esență mișcarea trupelor, există ceea ce numiți informații strategice”, a spus Andriy Zagorodniuk, președintele Centrului pentru Strategii de Apărare, un think-tank, și fost ministru ucrainean al Apărării (2019-2020).

El a subliniat că SUA deține „informații strategice” că Rusia se pregătea pentru o operațiune de invazie.

Avertismentele Washingtonului, a spus Zagorodniuk, au venit cam în același timp cu o vizită rară a directorului CIA, William J. Burns, la Moscova, în urmă cu două săptămâni.

„Asta înseamnă că au primit informații despre deciziile luate la nivel strategic la Moscova, în principiu, ministrul Apărării de la Moscova sau Președinția, și că informațiile au fost transmise de Statele Unite ale Americii tuturor aliaților cheie partenere – în principal țărilor NATO”, a declarat fostul ministru pentru Euronews.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te