Liderii NATO vor discuta despre descurajarea Rusiei

DE Edi Neagu | 25.11.2021 - 10:06
NATO e gata să transmită un mesaj Rusiei. FOTO: Facebook

Țările Baltice, în special Lituania, sunt îngrijorate de creșterea numărului de soldați ruși la granița Ucrainei.

SHARE

Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a declarat miercuri, la Washington, că Lituania este foarte îngrijorată de acumularea trupelor ruseşti la graniţa de est a Ucrainei, iar summitul NATO de săptămâna viitoare va încerca să găsească modalităţi de a descuraja Rusia şi de a consolida graniţele alianţei, informează Reuters.

Landsbergis a mai declarat pentru Reuters într-un interviu acordat după întâlnirea cu adjuncta secretarului de stat al SUA, Wendy Sherman, că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi criza de la frontiera belarusă ca o distragere tactică pentru a stârni o instabilitate mai largă în regiune.

"Creând toate acele instabilităţi tactice la graniţă, punându-ne pe toţi să acordăm 100% atenţie acestor probleme, Putin ar putea fi gata să facă o mişcare strategică", a spus Landsbergis.

El a adăugat că nu este sigur de amploarea următorului pas al Moscovei, "dacă va exista o acţiune militară împotriva Ucrainei... pentru că în 2014 amploarea a fost limitată".

În 2014, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

"Este foarte dificil acum să fii sigur de impactul şi gândirea lor", a mai declarat ministrul lituanian de externe.

Oficiali ai SUA, NATO şi Ucrainei au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni cu privire la ceea ce consideră că sunt deplasări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei, sugerând că Moscova ar putea fi gata să lanseze un nou atac asupra vecinului său, acuzaţii pe care Rusia le-a respins.

Citește și: Laura Vicol, avocata fraților Cămătaru și candidată PSD, 300.000 de euro la saltea

Atât Rusia, cât şi Ucraina au organizat exerciţii militare miercuri.

Ucraina nu este membră NATO, dar SUA şi Alianţa Nord-Atlantică şi-au semnalat sprijinul pentru Kiev în moduri pe care Moscova le consideră provocatoare.

Intenţiile Rusiei rămân neclare, tensiunile Est-Vest sunt ridicate, Ucraina, Rusia şi NATO efectuând exerciţii militare în timp ce Moscova a acuzat Washingtonul că repetă un atac nuclear asupra Rusiei la începutul acestei luni.

Reuniunea ministerială a NATO de săptămâna viitoare din capitala Letonă, Riga, va fi probabil dominată de această problematică, a spus Landsbergis.

Întrebat dacă a sesizat vreo intenţie din partea SUA de a se implica militar în eventualitatea unei invazii, Landsbergis a răspuns: "Simt un nivel de responsabilitate... SUA văd că nu pot lăsa ţările fără cel puţin... fără sprijin politic". A adăugat că nu există o promisiune din partea oficialilor americani. "Nu cred că este doar o discuţie uşoară", potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te