Temutul torționar care își tortura victimele cu toporul și le arunca în mare, condamnat la 69 de ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.12.2022 - 14:27
Temutul torționar care își tortura victimele cu toporul și le arunca în mare, condamnat la 69 de ani

Un tribunal din Argentina a condamnat la 15 ani de închisoare un fost polițist care a lucrat într-unul dintre cele mai cunoscute centre de tortură din timpul regimului militar al țării.

SHARE

Mario Sandoval, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit vinovat de răpirea și torturarea studentului Hernán Abriata, care a dispărut în 1976 și se presupune că a murit.

Sandoval a fugit din Argentina după sfârșitul regimului militar și s-a stabilit în Franța, unde a devenit profesor universitar. El a fost extrădat în 2019.

Torționarul a fost acuzat că a participat la dispariția și torturarea a sute de activiști de stânga în timpul regimului militar argentinian din 1976 până în 1983, însă procesul a vizat un singur caz: cel al studentului la arhitectură Hernán Abriata, care a fost scos de poliție din casa sa în 1976.

Peste 5.000 de persoane torturate. Doar 100 au supraviețuit

Activistul de stânga a fost dus la Școala Superioară de Mecanică a Marinei, cunoscută sub numele de Esma, după inițialele sale în spaniolă. Esma a fost cel mai mare centru de detenție clandestin din Argentina. Se estimează că mai mult de 5.000 de bărbați și femei care se opuneau juntei militare au fost duși acolo. Doar aproximativ 100 au supraviețuit.

Citește și: VIDEO Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington. Putin: „Nu mai e nicio șansă de pace”

Deținuții au fost interogați și torturați, mulți dintre ei fiind ulterior drogați și aruncați din avioane în mare. Supraviețuitorii spun că Mario Sandoval a fost unul dintre cei mai cunoscuți torționari care au lucrat la Esma. Aceștia îl acuză că lega prizonierii de somiere metalice și îi tortura cu un topor pentru vite.

Sandoval s-a mutat în Franța la doi ani după căderea juntei militare argentiniene. Acolo, a devenit consultant în domeniul apărării și securității, a devenit cetățean francez și a predat timp de șase ani ca lector extern la Institutul de Studii Latino-Americane de la Sorbona, una dintre cele mai importante universități franceze.

Abia în 2008, profesorul Sandoval a fost identificat ca fiind fostul polițist suspectat de răpirea și torturarea a sute de activiști de stânga.

Citește și: VIDEO Mesajul lui Biden către Zelenski: Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie

După o lungă bătălie juridică, cea mai înaltă instanță administrativă din Franța a decis că acesta poate fi extrădat în țara sa de origine, deoarece crima de care era acuzat a fost comisă în Argentina, când nu deținea încă cetățenia franceză.

Procesul său din Buenos Aires a început în septembrie

Sandoval a susținut până la sfârșit că nu este cel care l-a capturat pe Hernán Abriata în 1976 și a arătat puține emoții atunci când a fost condamnat.

Încă nu se știe ce s-a întâmplat cu exactitate cu Abriata după ce a fost ținut în captivitate. El este una dintre cele aproximativ 30.000 de persoane care au dispărut cu forța în timpul regimului militar argentinian.

În urmă cu șase ani, inițialele sale și un mesaj de la el către soția sa, Mónica Dittmar, au fost găsite mâzgălite pe pereții unei celule de la Esma, care este acum un muzeu și un memorial. În mesaj scria: "Monica te amo" (Monica, te iubesc), potrivit msn.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te