Temeri că luptătorii Wagner forțează granița Belarusului să vină în Europa. Se aduc 10.000 soldați

DE Alex Darvari | 17.08.2023 - 09:43
Șeful grupării rusești de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin - Foto: Profimedia Images

Lituania va închide două din cele șase puncte de trecere a frontierei cu Belarus, pe fondul tensiunilor dintre statele baltice și Polonia cu privire la prezența mercenarilor Wagner în țara din estul lor.

SHARE

Belarus, țară fără ieșire la mare, are granițe cu Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina, precum și cu Rusia.

Începând de vineri, vehiculele care încearcă să treacă din Belarus în Lituania pe la Tverecius și Sumskas vor fi redirecționate către punctele de frontieră de la Medininkai, Lavoriskes, Raigardas și Salcininkai, care vor rămâne deschise deocamdată.

Citește și: Și-a găsit Putin nașul? Cum va reacționa Erdogan după ce Rusia a atacat o navă la 60 de km de Turcia

"Principalul punct și obiectiv este să avem cât mai mulți polițiști de frontieră la graniță", a declarat ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite. "Asta se face pentru că aici este cel mai mult nevoie de ei".

Bilotaite a precizat, de asemenea, că statele baltice și Polonia discută posibilitățile de închidere completă a frontierei.

"Dacă se ia o astfel de decizie, este important ca ea să fie pusă în aplicare nu de o singură țară, ci de întreaga regiune", a declarat ministrul, precizând că a discutat deja cu omologul său polonez.

Încercări ilegale de a trece ilegal frontiera Letoniei cu Belarus

Prim-ministrul leton a declarat că polițiștii de frontieră din țara sa au luat măsuri ferme împotriva persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera cu Belarus. Garda de Frontieră de Stat din Letonia a declarat că a reținut 40 de persoane la 15 august, ridicând numărul total de persoane oprite în acest an la 5 839.

"Aceasta este o acțiune proactivă", a declarat Krišjānis Kariņš, prim-ministrul Letoniei.

"Am văzut că, în această vară, presiunea din partea Belarusului nu scade, ci crește treptat. O acțiune proactivă, din partea poliției de frontieră și care implică și forțele armate. 

"Pur și simplu ne sporim prezența și trimitem un semnal clar atât societății noastre, cât și autorităților belaruse, că aici nu vor exista glume. Nu este doar granița externă a Letoniei, ci și granița externă a Uniunii Europene. Am păzit-o cu succes până acum și vom continua să facem acest lucru".

Președintele leton Edgars Rinkevics se întâlnește miercuri, la Varșovia, cu președintele polonez Andrzej Duda pentru discuții. Securitatea de-a lungul frontierelor cu Belarus și Rusia a fost în capul agendei.

La începutul acestei luni, ministrul apărării de la Varșovia a declarat că Polonia plănuiește să mute până la 10.000 de soldați suplimentari la granița cu Belarus pentru a sprijini Garda de Frontieră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te