Președintele Erdogan este așteptat să facă prima mutare după ce aramata lui Putin a atacat o navă la 60 de kilometri de coastele Turciei. Mulți analiști văd asta ca pe o sfidare a lui Putin la adresa Ankarei.
Raidul Rusiei asupra unei nave în largul coastelor Turciei aduce consecințele războiului din Ucraina la o altă frontieră NATO și crește miza. În timp ce Ankara încearcă să convingă Moscova să revină la un acord pentru exportul de cereale care ar restabili un anumit calm în Marea Neagră.
Citește și: Putin a bombardat afacerea ginerelui lui Erdogan, „părintele dronelor Bayraktar”, din Ucraina
Pușcași marini ruși înarmați au efectuat duminică un raid cu elicopterul asupra navei cu sediul în Turcia, la aproximativ 60 km de coasta de nord-vest a Turciei, în apele internaționale, dar în apropiere de Istanbul, în ceea ce Moscova a numit o inspecție înainte ca aceasta să navigheze spre Ucraina.
Turcia, a doua armată ca mărime din NATO, nu a făcut niciun comentariu public cu privire la incidentul care a avut loc în nordul Mării Negre.
Și-a găsit Putin nașul? Cum va reacționa Erdogan după ce Rusia a atacat o navă la 60 de km de Turcia
Analiștii au declarat că acesta testează hotărârea președintelui Tayyip Erdogan de a menține relații bune cu președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a invitat în Turcia în această lună pentru a discuta reluarea acordului negociat de ONU care a protejat exporturile de cereale din Ucraina.
Citește și: Războiul, pe cale să se extindă în Marea Neagră. Erdogan, după discuțiile cu Putin: „Un dezastru”
"Acest tip de agresiune exercitată atât de aproape de Istanbul nu respectă drepturile generale ale Turciei", a declarat Yoruk Isik, analist geopolitic cu sediul la Istanbul la firma de consultanță Bosphorus Observer.
Un acord stricat de Rusia
"Tăcerea Ankarei este ciudată, dar arată că încă se bazează pe faptul ca Putin să viziteze ANkara și să revină la înțelegerea cu privire la cereale".
De când Rusia a ieșit din acord luna trecută, atât ea, cât și Ucraina au emis avertismente și au efectuat atacuri asupra navelor în largul coastelor lor, stârnind îngrijorări că transportul comercial-navigație ar putea deveni mai riscant pe întreaga mare, scrie Reuters.
În timp ce Ucraina și alte câteva state occidentale au promovat rute alternative pentru exporturile ucrainene, Ankara, care are de asemenea relații bune cu Kievul, se opune discret acestora din motive de siguranță. Ea dorește ca Occidentul să accepte unele cerințe rusești și ca Rusia să renunțe la altele, pentru a relua exporturile de cereale ucrainene sub supravegherea ONU și a Turciei.
Miercuri, Rusia a lovit mai multe instalații portuare ucrainene, chiar dacă Kievul a anunțat că o navă a plecat din Odesa în cadrul propriului "coridor umanitar", una dintre opțiunile alternative.
Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, a declarat miercuri că este în contact cu toate părțile pentru a reveni la masa negocierilor, deși este "dificil", având în vedere în parte bombardamentele recente asupra infrastructurii de cereale.
Un echilibru precar
Marea Neagră și strâmtorile turcești reprezintă principala rută pe care Ucraina și Rusia - doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume - o folosesc pentru a ajunge pe piețele mondiale.
De la prăbușirea acordului privind cerealele, care a durat un an, ceea ce a dus la creșterea prețurilor globale la produsele de bază și a stârnit îngrijorarea ONU cu privire la foametea în lume, Rusia și Ucraina au declarat că vor trata navele care se apropie de porturile celeilalte ca pe niște potențiale nave militare.
Aydin Sezer, fost diplomat turc și analist de politică externă cu sediul la Ankara, a declarat că inspecția Rusiei asupra navei Sukru Okan, sub pavilion Palau, a avut loc, din punct de vedere tehnic, într-o zonă de război, având în vedere avertismentele Moscovei și Kievului cu privire la nave.
Având în vedere că Turcia a trimis drone și alte arme în Ucraina, susținând în același timp că este neutră în război, "este foarte dificil pentru Turcia să își găsească echilibru în această chestiune", a spus el.
Turcia s-a poziționat pentru a facilita orice discuții de pace între Ucraina și Rusia. Ea s-a opus invaziei rusești, dar și sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, și a intensificat cooperarea economică cu Rusia pe durata războiului.
Un oficial turc din cadrul Ministerului turc al Apărării a declarat că Ankara analizează raidul din Marea Neagră, dar nu a oferit mai multe detalii. Nava a navigat între timp spre apele românești, potrivit datelor Refinitiv Eikon.
Putin, așteptat la Ankara
Rusia nu a comentat o potențială vizită a lui Putin, deși Turcia a promovat-o în mod repetat, inclusiv într-o convorbire cu liderii pe 2 august.
Rusia a declarat că va reveni la acordul privind cerealele după ce Occidentul va îndeplini obligațiile menite să asigure exportul fără probleme al propriilor cereale și îngrășăminte, inclusiv plățile și logistica.
Sezer a declarat că cele două cerințe cheie ale sale sunt includerea unei bănci rusești în sistemul global de plăți SWIFT și permisiunea de a importa bunuri legate de agricultură.
"Prin urmare, Erdogan ar trebui să negocieze și să încerce să convingă țările occidentale, nu Putin, pentru restabilirea acordului privind cerealele", a spus el.