Tawianul cere Hondurasului să nu ia decizia greșită de a stabili legături cu China: „O capcană”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.03.2023 - 08:33
Tawianul cere Hondurasului să nu ia decizia greșită de a stabili legături cu China: „O capcană” - Foto: Profimedia Images

Tawianul cere Hondurasului să nu ia decizia greșită de a stabili legături cu China întrucât acest aspect ar duce automat la ruperea de facto a legăturilor cu Taipeiul.

SHARE

Tawianul cere Hondurasului să nu ia decizia greșită de a stabili legături cu China: "Solicităm Hondurasului să reflecteze cu atenţie şi să nu cadă în capcana Chinei luând decizia greşită de a dăuna prieteniei de lungă durată dintre Taiwan şi Honduras", se arată într-un comunicat al Ministerul de Externe de la Taipei.

Tawianul cere Hondurasului să nu ia decizia greșită de a stabili legături cu China: „O capcană”

Preşedintele Hondurasului, Xiomara Castro, a anunţat marţi că i-a cerut ministrului de externe să iniţieze deschiderea relaţiilor oficiale cu China.

Postarea preşedintei Castro pe Twitter "nu clarifică ce fel de relaţie" vrea Honduras să aibă cu Beijingul, a remarcat analistul Raul Pineda."Dacă este vorba de relaţii diplomatice, va duce la o ruptură cu Taiwan şi la o distanţare de Statele Unite", a adăugat el.

"În acest moment relaţiile China-SUA sunt foarte tensionate şi din acest punct de vedere ar fi o decizie foarte regretabilă", a apreciat analistul hondurian, potrivit AFP.

Citește și: Drona Reaper doborâtă de ruși putea fi lansată de la Câmpia Turzii. A început goana după recuperare

Pe 1 ianuarie, şeful diplomaţiei honduriene Eduardo Reina s-a întâlnit cu viceministrul chinez de externe, Xie Feng, în marja ceremoniei de învestitură a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva. Pe 2 februarie, Reina a anunţat negocieri cu China pentru construirea unui baraj hidroelectric, în timp ce a negat că Tegucigalpa ar dori să recunoască diplomatic Beijingul.

Beijingul a finanţat deja un alt baraj în Honduras în valoare de 300 de milioane de dolari, inaugurat în 2021 de preşedintele de atunci Juan Orlando Hernandez.

Citește și: Pe ce trebuie să îți cheltuiești banii dacă ai salariul minim. „Altfel, riști să rămâi fără casă”

America Latină a fost un important câmp de luptă diplomatică între Beijing şi Taipei din 1949, atunci când comuniştii au preluat puterea în China continentală şi guvernul naţionalist s-a refugiat pe insula Taiwan.

Aliniate politicii Washingtonului, ţările din America Centrală au rămas timp de decenii legate de Taiwan. Dar astăzi doar Honduras, Guatemala şi Belize menţin legături cu insula. Costa Rica (în 2007), Panama (2017), El Salvador (2018) şi Nicaragua (2021) au recunoscut Beijingul.

Doar 14 ţări din lume recunosc Taiwanul, printre care Paraguay, Haiti, Vaticanul şi câteva naţiuni insulare mici din Caraibe şi Pacific, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te