Țara în care milenialii și Generația „Z” s-au revoltat față de săptămâna de lucru de 69 de ore

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.03.2023 - 19:48
Țara în care milenialii și Generația „Z” s-au revoltat față de săptămâna de lucru de 69 de ore - Foto: Pixabay.com
Țara în care milenialii și Generația „Z” s-au revoltat față de săptămâna de lucru de 69 de ore - Foto: Pixabay.com

Coreea de Sud este țara în care milenialii și Generația „Z” s-au revoltat față de săptămâna de lucru de 69 de ore. Guvernul a fost nevoit, săptămâna aceasta, să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru de la limita actuală de 52 de ore.

SHARE

Coreea de Sud este țara în care milenialii și Generația „Z” s-au revoltat față de săptămâna de lucru de 69 de ore. Guvernul a fost nevoit, săptămâna aceasta, să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru de la limita actuală de 52 de ore, scrie CNN.

Săptămânile de lucru mai scurte, pentru a spori sănătatea mintală și productivitatea angajaților, ar putea să aibă succes în unele locuri din lume, dar Coreea de Sud pare să nu țină cont de asta.

Țara în care milenialii și Generația „Z” s-au revoltat față de săptămâna de lucru de 69 de ore

Guvernul sud-coreean a fost nevoit săptămâna aceasta să regândească un plan care ar fi ridicat plafonul orelor de lucru la 69 pe săptămână, de la limita actuală de 52, după ce a stârnit o reacție în rândul Millennials și al lucrătorilor din Generația Z.

Lucrătorii din economiile țărilor din Asia de Est se confruntă deja cu unele dintre cele mai lungi programe săptămânale de lucru din lume – ocupând locul al patrulea după Mexic, Costa Rica și Chile, în 2021 -conform OCDE – și se crede că moartea prin surmenaj („gwarosa”) ucide zeci de de oameni în fiecare an.

Cu toate acestea, guvernul sud- coreean a susținut planul de creștere a plafonului în urma presiunii exercitate de grupurile de afaceri, care căutau o creștere a productivității, dar s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea tinerei generații și a sindicatelor.

Secretarul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat miercuri că guvernul va adopta o nouă „direcție” după ce a ascultat opinia publică și a declarat că s-a angajat să protejeze drepturile și interesele Milenialilor, ale Generației „Z” și ale lucrătorilor non-sindicali.

Creșterea plafonului a fost văzută ca o modalitate de a aborda deficitul de forță de muncă cu care se confruntă țara din cauza ratei de fertilitate în scădere, care este cea mai scăzută din lume, și a îmbătrânirii populației.

Mișcarea a fost criticată pe scară largă. Au fost voci care au susținut că strângerea șurubului asupra lucrătorilor ar înrăutăți lucrurile. 

În 2018, urmare a presiunii publice, Coreea de Sud a redus limita de ore de lucru, de la 68 de ore pe săptămână la 52 – o mișcare care a primit la acea vreme un sprijin copleșitor în Adunarea Națională.

Citește și: Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”

Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore plus până la 12 ore de ore suplimentare compensate – deși, în realitate mulți lucrători sunt presați să lucreze mai mult.

Potrivit OCDE, sud-coreenii au lucrat în medie 1.915 ore în 2021, mult peste media OCDE de 1.716 și media americană de 1.767.

Citește și: Assad i-a oferit lui Putin baze extinse și permanente în Siria și mercenari pentru Ucraina

În 2017, cu un an înainte ca guvernul să reducă plafonul programului de lucru, sute de oameni au murit din cauza suprasolicitarii, potrivit datelor guvernamentale.

Chiar și atunci când limita a fost redusă la 52 de ore, cazurile de „gwarosa” au continuat să facă titluri.

În 2020, sindicatele au declarat că 14 lucrători de livrare au murit din cauza suprasolicitarii, sacrificându-și sănătatea mintală și bunăstarea pentru a menține țara în funcțiune în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te