Tancul sovietic T-72, modificat cu sisteme de război electronic antidronă, capturat de ucraineni

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.04.2024 - 14:43
Tancul sovietic T-72, modificat cu sisteme de război electronic antidronă, capturat de ucraineni - Foto: X/ @simpatico771

Tancul sovietic T-72, modificat cu sisteme de război electronic antidronă, capturat de ucraineni. Soldații ucraneni au reușit să pună mâna pe unul dintre cele mai sofisticate sisteme de bruiaj rusești, după ce au capturat un tanc din era sovietică T-72 modificat.

SHARE

Războiul din Ucraina a devenit în mod cert un război al dronelor, iar ucrainenii s-au specializat în utilizarea acestor echipamente militare care joacă acum un rol crucial în războiul ruso-ucrainean.

Tancul sovietic T-72, modificat cu sisteme de război electronic antidronă, capturat de ucraineni

Chiar dacă au început mai târziu cu utilizarea dronelor, după ce au încheiat un acord miltar cu Iranul, Rusia lui Vladimir Putin a început să utilizeze în mod activ aceste UAV-uri kamikaze cu care produce multe distrugeri în țara vecină.

Unul dintre cele mai importante elemente în acest nou război este capacitatea de a contracara aceste noi tipuri de atacuri, iar războiul electronic a preluat într-o importantă măsură activitatea de pe front.

Una dintre cele mai remarcabile capacități de contracarare a dronelor văzut până acum într-un tanc rusesc T-72 modificat, poreclit Tsar, a căzut acum în mâinile ucrainenilor.

Citește și: VIDEO Nava de zeci de milioane $ a Rusiei, incendiată de „spionii” Ucrainei infiltrați în port

Tancul T-72 modificat și dotat cu un echipament de bruiaj avansat va fi un avantaj pentru Ucraina și pentru serviciile de informații occidentale.

Tancul purtător de sisteme de război electronic, cu mai multe cutii asociate cu echipamente de bruiaj de război electronic contra-drone, inclusiv ceea ce par a fi un fel de rețele fazate, legate de turela sa, a fost observat pentru prima dată într-un videoclip care arată lovituri FPV ale Brigăzii 60 mecanizate din Ucraina asupra unei formațiuni rusești. Pe lângă T-72 adaptat - aparent o versiune T-72B3M obr 2022 - un transportor blindat de trupe BTR-82 a fost, de asemenea, atacat.

Citește și: Războiului lui Putin aruncă Rusia într-o penurie de carburanți. Rafinării ale Lukoil, în colaps

Este demn de remarcat cât de rudimentară și de-a dreptul grăbită este instalarea electronică pe acest vehicul, componentele fiind așezate pe un palet de lemn și legate cu frânghii.

Trupele rusești au abandonat T-72 în stare carosabilă, iar acesta a fost capturat de soldații Brigăzii 12 cu destinație specială "Azov".

Potrivit unor rapoarte neconfirmate, tancul de bruiaj al dronelor a fost deosebit de eficient, inclusiv capacitatea de a contracara un număr mare de drone cu sisteme de ghidare care funcționează pe frecvențe diferite.

Din primele informații se pare că tancul a fost în cele din urmă oprit de o combinație între o lovitură de dronă FPV și intrarea într-un simplu obstacol de sârmă ghimpată, care i-a deteriorat una dintre șenile, înainte de a se prăbuși într-un vehicul de luptă al infanteriei BMP.

Potrivit afirmațiilor ucrainenilor, tancul imobilizat se afla la doar aproximativ 400 de metri de pozițiile rusești atunci când a fost recuperat, echipa de salvare lucrând noaptea pentru a-l repune în stare de funcționare, deplasându-se înainte și înapoi între tanc și propriile lor poziții.

În același timp, se presupune că sub tanc a fost localizată și o mină, care a trebuit să fie dezamorsată. Aceeași relatare susține că, la un moment dat, trupele rusești s-au apropiat de tanc cu un vehicul de teren, înainte ca și acesta să fie lovit de o dronă FPV.

 Cunoștințele dobândite în urma capturării își găsesc calea de întoarcere și pentru Statele Unite și aliații lor. Un ecosistem oarecum unic de exploatare a materialului străin (FME) a apărut în urma conflictului, unele dintre cele mai performante echipamente EW ale Rusiei fiind capturate sau recuperate.

Capacitățile de război electronic se numără printre cele mai bine păzite secrete ale oricărei forțe militare majore, iar cunoașterea acestora, mai ales atunci când se are la dispoziție echipamentul în sine pentru a fi examinat, permite dezvoltarea de contramăsuri, precum și obținerea de informații unice despre capacitățile bazei industriale a inamicului și despre forța care îi utilizează produsele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te