Sute de moldoveni și-au vândut votul Moscovei pentru „NU” la refedendum. Acum riscă amenzi colosale

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.10.2024 - 11:11
Sute de moldoveni și-au vândut votul Moscovei pentru „NU” la refedendum. Acum riscă amenzi colosale - Foto: Profimedia images
Sute de moldoveni și-au vândut votul Moscovei pentru „NU” la refedendum. Acum riscă amenzi colosale - Foto: Profimedia images

Sute de moldoveni și-au vândut votul Moscovei pentru „NU” la refedendum. Sute de alegători de Republica Moldova sunt anchetați după ce s-au descoperit indicii temeinice precum că ar fi primit bani ca să voteze împotrivă aderării la Uniunea Europeană.

SHARE

Conform declarațiilor oficialilor, aproximativ 400 de cetățeni sunt bănuiți că ar fi primit plăți pentru a vota un anumit candidat și pentru a opta pentru opțiunea „nu” la referendum.

Sute de moldoveni și-au vândut votul Moscovei pentru „NU” la refedendum. Acum riscă amenzi colosale

Cei găsiți vinovați se confruntă cu amenzi de până la 37.000 de lei moldovenești, echivalentul a 9.500 de lei românești, dar ar putea scăpa de răspundere legală dacă colaborează cu anchetatorii.

Procurorii anticorupție din Moldova investighează, de asemenea, cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice.

Autoritățile de la Chișinău îl acuză pe oligarhul Ilan Șor, refugiat în Rusia, că ar fi încercat să cumpere cel puțin 130.000 de voturi. Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din Moldova, a declarat că poliția a documentat transferuri de 15 milioane de dolari către persoanele implicate în această schemă.

Mai multe persoane, inclusiv simpatizanți ai lui Ilan Șor și funcționari publici, au fost reținute în săptămânile premergătoare scrutinului. Procurorii au prezentat dovezi sub forma interceptărilor în care suspecții discută despre plățile pentru cumpărarea voturilor.

Citește și: Reacția Rusiei la acuzațiile României privind amestecul în alegerile din Moldova: „Propaganda UE”

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte din Moldova, care reunește 39 de organizații civice pro-democrație, și-a exprimat îngrijorarea față de „nivelul alarmant al ingerinței externe în procesul electoral din Republica Moldova”. 

Campanie agresivă rusească de destabilizare a Republicii Moldova

Pe lângă cumpărarea de voturi, propaganda rusă a folosit rețelele sociale pentru a răspândi mesaje care sugerează că integrarea europeană ar însemna ruină economică și un atac asupra valorilor tradiționale. Ion Tăbâră, expert politic la IDIS Viitorul, a remarcat că campania de dezinformare a vizat în special electoratul centrist și pro-european, care are propriile rezerve.

Citește și: Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu a obținut 41%. Referendumul pentru Europa a trecut

Unii analiști avertizează că discuțiile despre geopolitică ar putea fi contraproductive în campania pentru turul al doilea, având în vedere că Maia Sandu, candidatul pro-european, și rivalul său, Alexandr Stoianoglo, nu sunt votați doar de pro-ruși, ci și de cei care capitalizează nemulțumirile din societate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te