„Sunt plină de ură”: Bătălia de la Harkov evocă amintiri din al doilea război mondial

DE Daniel Toșa | 09.05.2022 - 12:55
„Sunt plină de ură”: Bătălia de la Harkov evocă amintiri din al doilea război mondial/FOTO: Twitter/ senguptacanada

Războiul sângeros din Ucraina trezește amintiri negre printre supraviețuitorii celui de-al Doilea Război Mondial. "Luptam pentru pământul nostru" spune o bătrână de 99 de ani din Harkov.

SHARE

În calitate de voluntar care a lucrat alături de Armata Roșie în luptele sângeroase împotriva Germaniei din 1945 din Harkov, în estul Ucrainei, Livdmila Lishtvanonva, în vârstă de 99 de ani, culegea cu mâinile goale obuze neexplodate și muniție pentru a ajuta la curățarea străzilor pentru luptătorii ruși. "Chiar și de pe acoperișurile clădirilor", își amintește ea cu un zâmbet. "Luptam pentru pământul nostru".

Harkovul, acum opt decenii, ca și astăzi, a fost locul unor bătălii crâncene în care s-au pierdut multe vieți, iar Lishtvanonva povestește că ea și mama ei, o asistentă medicală, au fost nevoite să părăsească orașul natal pentru un sat de la periferia acestuia după ce apartamentul lor a fost distrus într-un bombardament.

Citește și: Caporal rus, fost campion mondial la un exercițiu de război cu tancuri. Mort, pe front, în Ucraina

Lishtvanonva deplânge faptul că ultimele două luni, în special sunetele și priveliștile bombardamentelor, au adus astfel de amintiri în minte. În acest weekend, în timp ce Ucraina a marcat în liniște o zi de comemorare și reconciliere, iar Rusia s-a pregătit pentru o Zi a Victoriei mai zgomotoasă pentru a comemora înfrângerea Germaniei naziste, aceste reflecții sunt cu atât mai pregnante.

Coșmarul din trecut a redevenit realitate

De la fereastra camerei sale slab decorate din azilul de bătrâni din Kiev, în satul Chaiky, la periferia vestică a capitalei Ucrainei, în apropiere de orașele acum infame și devastate Irpin și Bucha, Lishtvanonva a privit, în urmă cu doar câteva săptămâni, cum un centru de afaceri vecin a fost cuprins de flăcări după ce a fost lovit de o rachetă.

Citește și: Transnistria „trebuie și va fi recunoscută”, dar prin dialog, nu prin război

La fel ca ceilalți 160 de rezidenți ai căminului, ea a petrecut zile întregi în subsolul prăfuit și întunecat al acestuia în toiul bătăliei, iar mai târziu a trebuit să fie evacuată în centrul orașului atunci când soldații ruși, pe 8 martie, au escaladat un gard perimetral pentru a-și lansa dronele de pe terenul plin de frunze.

Datorită apărării ucrainene a Kievului, șederea rușilor în azil s-a dovedit a fi scurtă, iar victoria Ucrainei în luptă a permis tuturor să se întoarcă în urmă cu trei săptămâni. Tetiana Rudyk, în vârstă de 42 de ani, director adjunct al căminului, râde în timp ce recunoaște că personalul a verificat în spatele fiecărei perdele și în fiecare cameră pentru a vedea dacă s-au ascuns soldați ruși. Dar există o durere profundă resimțită de cele trei femei care locuiesc aici și care sunt suficient de bătrâne pentru a avea amintiri din războiul cu Germania.

Lishtvanonva, care locuiește în camera 407, spune că s-a considerat întotdeauna rusoaică și că "nu va alege o tabără". "Este ca orice alt război - sunt două partide politice care se luptă pentru că cineva vrea să se facă remarcat", spune ea. 

"Noi luptam pentru pace în cel de-al doilea război mondial. Eu vreau doar pace. Să construiești este mult mai dificil decât să distrugi".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te