Summit Ucraina - UE la Kiev, sub amenințarea MIG-urilor rusești ridicate de la sol gata să lovească

DE Remus Cernea | Actualizat: 22.02.2023 - 12:54
Summit Ucraina - UE la Kiev, sub amenințarea MIG-urilor  - Foto: Remus Cernea
Summit Ucraina - UE la Kiev, sub amenințarea MIG-urilor - Foto: Remus Cernea

De la corespondentul Newsweek România în Ucraina, Remus Cernea: Când încep să scriu aceste rânduri este ora 16.37 iar alarmele antiaeriene sună a doua oară astăzi la Kiev. Prima dată le-am auzit la ora 10.33.

SHARE

Avioanele rusești au fost ridicate de la sol în Belarus și în alte zone apropiate de graniță, iar riscul de bombardament asupra capitalei ucrainene și a altor localități a fost și este, în continuare, unul ridicat. Kyiv Info a postat la ora 16.42 pe Telegram că MIG-urile lui Putin pot lovi în orice zonă a țării în următoarele 90-120 de minute și îi îndeamnă pe cetățeni să anunțe pericolul rudelor și prietenilor care locuiesc în zone fără acoperire a sunetului alarmelor.

Citește și: Mitul chinezului harnic, spulberat. Firma Sinohydro, un an întârziere pe 5 km din „Centura Zalău”

Pentru a ajunge la palatul prezidențial unde s-a ținut evenimentul am avut nevoie de o acreditare specială și am trecut prin filtre militare succesive. Nu a fost permisă intrarea cu telefoane mobile ori cu laptopuri. Au putut fi utilizate doar camerele foto și video. 

Citește și: Maia Sandu, preferată pentru un nou mandat de președinte în Moldova. 33% ar lupta contra Rusiei

Într-un astfel de context a avut loc la Kiev Summit-ul Ucraina – Uniunea Europeană, centrat pe sprijinul și solidaritatea țărilor membre față de lupta pentru libertate și democrație a ucrainenilor în fața invaziei Rusiei lui Putin. În loc să fie o reuniune cum au fost atâtea altele până acum privind accederea altor țări în UE, acest moment istoric este încărcat de dramatismul războiului în plină desfășurare. Au participat foarte mulți jurnaliști, dar m-aș fi bucurat să văd aici mai mult de o singură echipă TV din țara noastră.  

Așa cum a ținut să afirme Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de la fondarea UE (sub forma Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului în 1951) de către 6 țări (Belgia, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda și Republica Federală Germană) fiecare stat care s-a alăturat ulterior a trecut prin propriul său proces de aderare. Iar Ucraina este un caz cu totul unic, dat fiind contextul actual. Pe lângă sprijinul material substanțial acordat Ucrainei, Uniunea va anunța al 10-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei în preajma datei de 24 februarie când se va împlini un an de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către armata lui Putin. 

Europenii vor asigura întregul sprijin necesar pentru ca Ucraina să poată respinge agresiunea rusă și să realizeze în același timp reformele necesare pentru accederea în Uniunea Europeană. Ursula von der Leyen a lăudat determinarea ucrainenilor de a accelera pe cât posibil procesul aderării și modificările legislative și instituționale necesare. 

În România știm din propria experiență că întregul proces nu este tocmai ușor și că uneori anumiți pași înainte pe calea reformelor au fost urmați și de pași înapoi. De aceea, probabil că împărtășirea experiențelor încercate de țările foste comuniste în procesul de aderare ar putea ajuta Ucraina să greșească cât mai puțin. 

Președintele Volodimir Zelenski a spus că organizarea summit-ului la Kiev în condițiile dificile de război reprezintă încă o dovadă că Rusia lui Putin nu poate învinge legăturile puternice dintre Ucraina și Uniunea Europeană. El a reafirmat determinarea guvernării sale și a Ucrainei de a elibera teritoriile ocupate temporar de ruși și de a-i aduce pe cei vinovați de crime de război în fața unei justiții internaționale. De asemenea, a spus că Ucraina va lupta în continuare pentru apărarea orașului Bakhmut și că va lansa contraofensive precum cele de succes din toamna anului trecut care au adus eliberarea unor largi teritorii în regiunile Harkov și Kherson. 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reafirmat sprijinul total al Uniunii Europene pentru Ucraina. „Ucraina este Uniunea Europeană și Uniunea Europeană este Ucraina” a punctat oficialul european grație valorilor comune! Charles Michel a mai spus că susține o curte internațională care să judece crimele de război ale rușilor. 

Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te