Submarin nuclear de atac al SUA în Europa. Ce „misiuni vitale și de risc” împotriva Rusiei a avut?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.10.2024 - 20:27
Submarin nuclear de atac al SUA în Europa - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Submarin nuclear de atac al SUA în Europa - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Submarin nuclear de atac al SUA în Europa. Ce misiuni împotriva Rusiei a avut? Un submarin de atac cu propulsie nucleară [SNA] de clasa Virginia, USS Washington, a fost desfășurat în Europa sub autoritatea Flotei a Vi-a a Marinei SUA pentru „misiuni de mare risc”.

SHARE

Submarin nuclear de atac al SUA în Europa. Ce „misiuni vitale și de risc”  împotriva Rusiei a avut?

USS Washington a primit cea mai înaltă distincție colectivă pentru eroism - „Presidential Unit Citation” - pentru misiunile din Europa, între iunie și decembrie 2023.

S-au oferit puține detalii despre misiunile sale, cu excepția faptului că acesta a făcut escale în Scoția și Norvegia, ceea ce sugerează că a patrulat în așa-numita zonă GIUK [Groenlanda, Islanda, Regatul Unit], care este foarte frecventată de submarinele Marinei Rusiei.

Submarin nuclear de atac al SUA în Europa. Ce „misiuni vitale și de risc”  împotriva Rusiei a avut?

La 21 octombrie, Marina SUA a raportat că USS Washington – supranumit „Blackfish”, pus în funcțiune în 2017 în Norfolk – a primit „Presidential Unit Citation” pentru „performanța remarcabilă în timpul operațiunilor din cadrul Flotei a VI-a”, în timpul desfășurării de șase luni.

„Acordarea pentru USS Washington a distincției „Presidential Unit Citation” este o onoare extraordinară și subliniază dăruirea excepțională și impactul strategic al echipajului său”, a declarat viceamiralul Rob Gaucher, comandantul Forței Submarine a Marinei SUA. 

El a vorbit despre „operațiuni în medii provocatoare și cu risc ridicat” pentru a îndeplini „misiuni vitale pentru securitatea maritimă și stabilitatea globală”.

Creată în 1942, distincția „Presidential Unit Citation” este acordată unităților militare care s-au remarcat prin „performanța lor excepțională și eroism”. Este cea mai înaltă distincție „colectivă” a Pentagonului.

Deoarece misiunile SNA sunt în general clasificate, Marina SUA nu a oferit detalii despre acțiunile USS Washington, în afară de a spune că a obținut „informații sensibile și unice” în timpul celor trei misiuni „solicitante” și „critice” pentru securitatea națională a SUA. 

Citește și:  Rusia face un submarin gigantic de 180.000 tone. Mai mare ca petrolierul Biruința condus de Băsescu

Una dintre aceste misiuni este posibil să fi implicat Nordul Îndepărtat, unde forțe ale SUA, Rusiei și Chinei se luptă pentru supremație.

Echipajului i-a fost acordată și medalia Arctic, recent creată.

Din discursul unui membru al echipajului, citat în comunicatul US Navy, reiese că „în timpul desfășurării, rezistența echipajului a fost crucială pentru succesul său; colegii de navă sunt adevărați războinici subacvatici".  "Fear the Blackfish!", a spus acesta, potrivit Opex360.

Citește și: China și-a pierdut „fala”: cel mai nou submarin nuclear. S-a scufundat pur și simplu

Mai multe submarine au primit în trecut „Presidential Unit Citation”.

Cel mai decorat rămâne USS Parche, care l-a primit de nouă ori între 1974 și 2004, în principal pentru că a efectuat misiuni de informații, interceptarea cablurilor de comunicații subacvatice, precum și misiuni pentru recuperarea fragmentelor de rachete sovietice căzute în mare în timpul testelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te