SUA și Marea Britanie părăsesc Libanul. Cetățenii, sfătuiți să plece ACUM, cât există zboruri

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.11.2023 - 23:18
Protest la funeraliile unui militant libanez ucis. SUA părăsesc Libanul - Foto: Profimedia Images

SUA și Marea Britanie părăsesc Libanul. Cetățenii, sfătuiți să plece ACUM, cât există zboruri. Americanii sunt sfătuiți să părăsească Libanul, înainte ca zborurile să fie blocate, după ce organizația Hezbollah a amenințat că va escalada conflictul Israel-Hamas.

SHARE

SUA și Marea Britanie părăsesc Libanul. Cetățenii, sfătuiți să plece ACUM, cât există zboruri, conflictul escaladând după numeroase ciocniri la graniță.

Ambasada SUA avertizează că „nu există nicio garanție a evacuărilor în situații de criză”, potrivit unei avertizări a Departamentului de Stat pe X/Twitter.

SUA și Marea Britanie părăsesc Libanul. Cetățenii, sfătuiți să plece ACUM, cât există zboruri

„ @StateDept recomandă cetățenilor americani din Liban să plece acum, în timp ce zborurile comerciale rămân disponibile din cauza situației de securitate imprevizibile”.

Acesta a adăugat că există „opțiuni de zbor disponibile pe Aeroportul Internațional Beirut–Rafic Hariri”.

Recomandarea, după ce sâmbătă au fost lansate atacuri la granița dintre Israel și Liban, de către organizația teroristă Hezbollah.

„Trebuie să aveți un plan de acțiune pentru situațiile de criză ce nu se bazează pe asistența Guvernului SUA”, a continuat, potrivit dailymail.co.uk.

„Cel mai bun moment pentru a părăsi o țară este înainte de criză, dacă este posibil. Evacuările de civili dintr-o țară străină, asistate de armata SUA, sunt rare. Nu există nicio garanție că guvernul SUA va evacua cetățenii americani privați și membrii familiei acestora într-o situație de criză”.

Forțele israeliene se luptă cu Hezbollah de-a lungul graniței, în timp ce războiul dintre Israel și Hamas din Gaza continuă.

Avioane de război israeliene au efectuat lovituri aeriene de-a lungul graniței cu Libanul sâmbătă, în timp ce gruparea Hezbollah a atacat mai multe posturi ale armatei israeliene, inclusiv unul care a fost lovit cu două rachete mari.

Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah a declarat că puternicul său grup este deja angajat în lupte fără precedent de-a lungul frontierei Liban-Israel și, deși nu a declarat război Israelului, a amenințat cu o nouă escaladare dacă nu încetează bombardarea Gazei.

Rețeaua de televiziune Al-Mayadeen din Beirut a raportat că Hezbollah a lansat sâmbătă două rachete Burkan, cu focoase grele, asupra unui post israelian cunoscut în Liban sub numele de Jal al-Allam.

Un oficial de securitate libanez a confirmat că rachetele Burkan au fost folosite pentru prima dată.

Rachetele, al căror nume înseamnă „vulcan” în arabă, au fost folosite anterior de Hezbollah și forțele guvernamentale siriene pentru a distruge fortificațiile luptătorilor opoziției siriene.

Sunt unul dintre numeroasele tipuri de rachete puternice pe care Hezbollah le are în arsenalul său.

Citește și: VIDEO Submarin SUA cu sute de rachete Tomahawk, trimis în Orientul Mijlociu. Ce țară „țintește” ?

Agenția Națională de Știri din Liban a raportat atacuri aeriene în jurul altor câteva sate de graniță, inclusiv Labbouneh și Hibarieh.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Aviceai Adraee, a postat pe X/Twitter că avioanele de război, tancurile și artileria israeliene au tras spre sursa de foc din Liban. 

De asemenea, a vizat unele depozite de arme ale Hezbollah, infrastructură și baze utilizate de gruparea libaneză.

Marea Britanie lasă în Liban doar „opțiuni comerciale”

Marea Britanie a declarat luni că a retras „temporar” unii membri ai Ambasadei din Liban și a cerut cetățenilor britanici să părăsească țara „în timp ce opțiunile comerciale rămân disponibile”.

O actualizare de călătorie publicată de Biroul de Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a spus că „evenimentele din Liban se mișcă rapid” și „situația poate să se deterioreze rapid și fără avertisment”, pe fondul conflictului Hamas-Israel, potrivit aa.com.tr.

Citește și: Un nou război începe pentru gazele din Mediterana. Rusia trimite trupe în estul Libiei

„Rutele comerciale din Liban ar putea fi grav perturbate sau anulate într-un termen scurt, iar drumurile din întreaga țară ar putea fi închise”, se arată în avertisment.

„Dacă vă aflați în prezent în Liban, vă încurajăm să plecați acum, cât timp opțiunile comerciale rămân disponibile.”

Sfatul de călătorie le-a cerut și cetățenilor britanici să se înregistreze dacă se află în Liban.

Călătoria în interiorul sau în afara Libanului este „pe propriul risc”, pentru că „FCDO nu vă poate spune dacă este sigur să călătoriți la orice punct de plecare din Liban”.

Avertismentul de călătorie a fost făcut „din cauza riscurilor asociate cu conflictul dintre Israel și Teritoriile Palestiniene Ocupate”.

Actualizarea mai spune că „există schimburi de foc de mortere și artilerie și atacuri aeriene în desfășurare în sudul Libanului, la granița cu Israelul”.

„Tensiunile sunt mari și evenimentele ar putea escalada cu puține avertismente, ceea ce ar putea afecta sau limita rutele de ieșire din Liban”.

„Există și riscul de tulburări civile”, a subliniat avertismentul, deja au avut loc „proteste mari în afara ambasadelor, inclusiv în afara ambasadelor SUA și Franței”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te