Exerciţiul de patru zile de pe coasta de est a Coreei de Sud va implica peste 20 de nave şi avioane, care vor efectua exerciţii privind operaţiuni de război anti-navă şi anti-submarin, manevre tactice şi alte operaţiuni maritime.
Portavionul cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan a sosit în Coreea de Sud înaintea unor exerciții militare comune care sunt văzute ca o demonstrație de forță pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Coreei de Nord.
Sosirea marchează cea mai importantă desfășurare de până acum a Washingtonului, în cadrul unui nou impuls pentru ca mai multe "active strategice" cu capacitate nucleară ale SUA să opereze în regiune pentru a descuraja Coreea de Nord.
Citește și: Lupte interne la Beijing. Xi Jinping își arestează rivalii în ajunul Congresului Partidului Comunist
Coreea de Nord a denunțat desfășurările militare americane anterioare și exercițiile comune ca fiind repetiții pentru război și dovezi ale politicilor ostile ale Washingtonului și Seulului.
"Acesta este un mod de a arăta puterea alianței în fața a ceea ce SUA și Coreea de Sud spun că sunt aceste amenințări sporite din partea Coreei de Nord. Din punctul de vedere al Coreei de Nord, ei sunt întotdeauna înfuriați de aceste exerciții", a declarat McBride.
Citește și: SUA amenință că vor acționa decisiv dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina
Exercițiile militare comune s-au redus în ultimii ani pentru a permite "desfășurarea diplomației la nivel înalt pentru a încerca să-i determine pe nord-coreeni să renunțe la armele nucleare", a spus el.
WATCH: The USS Ronald Reagan and ships from its accompanying strike group arrived in #SouthKorea on Friday for the first time in about four years, officials said, and will join other military vessels in a show of force intended to send a message to North Korea. pic.twitter.com/5GyXupxlU5
— BNN Newsroom (@BNNBreaking) September 23, 2022
"În mod clar, ei nu au făcut acest lucru", a adăugat el.
Nordul, a spus McBride, va privi probabil exercițiile ca pe o justificare a "poziției lor că trebuie să păstreze cu orice preț armele lor nucleare atât de prețioase ca o garanție a supraviețuirii lor în ceea ce ei consideră a fi o lume ostilă", potrivit Al Jazeera.