SUA insistă ca Hamas să accepte planul israelian de pace în Fâșia Gaza. Mesajul lui Anthony Blinken

DE Catinca Doboș | 03.06.2024 - 09:30
SUA insistă ca Hamas să accepte planul israelian de pace în Fâșia Gaza. Mesajul lui Anthony Blinken - Foto: Profimediaimages.ro

Planul israelian de pace a fost înaintat de către Washington grupării islamiste palestiniene Hamas. Anthony Blinken, șeful diplomației americane, a spus că este „responsabilitatea Hamas să îl accepte”.

SHARE

Statele Unite ale Americii se așteaptă ca Israelul și gruparea islamistă palestiniană Hamas să accepte planul de încetare a focului în Fâșia Gaza.

Etapele acestui plan au fost detaliate de președintele american Joe Biden, relatează Agerpres.

Anthony Blinken, șeful diplomației americane, i-a sugerat grupării Hamas să accepte planul israelian de încetare a focului în Gaza.

Citește și: VIDEO Prima țară din Europa ce pune bombe nucleare pe avioane invizibile F-35. Putin trebuie speriat

„Secretarul de stat a salutat dorinţa Israelului de a ajunge la un acord şi a spus că este responsabilitatea Hamas să îl accepte", a declarat purtătorul său de cuvânt, Matthew Miller, după o convorbire telefonică a lui Blinken cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, conform News.ro.

Acest plan „este o propunere israeliană. Ne aşteptăm, dacă Hamas este de acord cu propunerea care i-a fost transmisă, (şi anume) o propunere israeliană, ca Israelul să spună da", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, la ABC News, conform Agerpres.

Citește și: De ce a demisionat Aharon Haliva, şeful Aman, serviciului de informaţii militare din Israel

Foaia de parcurs a fost transmisă joi seara, ora Washingtonului, mişcării islamiste palestiniene, a precizat John Kirby.

„Aşteptăm un răspuns oficial din partea Hamas", a adăugat el.

Mişcarea palestiniană a apreciat drept „pozitivă" noua propunere în vederea unei încetări a focului în Fâşia Gaza, asociată cu eliberarea de ostatici.

Care este propunerea SUA de încetare a focului?

Vineri seara, preşedintele Biden a anunţat o foaie de parcurs propusă de Israel care urmăreşte realizarea, în etape şi în anumite condiţii, unei încetări permanente a focului.

Prima fază, a spus el, va fi o încetare a focului cu o retragere israeliană din zonele dens populate din Fâşia Gaza pentru o durată de şase săptămâni.

Sfârşitul luptelor ar fi însoţit în special de eliberarea unor ostatici răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie şi reţinuţi în Fâşia Gaza, mai ales femei şi bolnavi, şi de eliberarea unor palestinieni închişi în Israel.

Citește și: VIDEO Livrarea celor 32 de avioane F-35 către România, întârziată. SUA anunță probleme cu tehnologia

Contururile fazei a doua a planului vor fi negociate în timpul încetării focului de şase săptămâni, potrivit preşedintelui Biden. În eventualitatea reuşitei negocierilor, luptele s-ar opri definitiv şi toţi ostaticii încă ţinuţi în Fâşia Gaza s-ar întoarce acasă, inclusiv soldaţii. Iar forţele israeliene s-ar retrage complet de pe teritoriu.

Pentru faza a treia, va fi lansat, cu sprijinul Statelor Unite şi al comunităţii internaţionale, un vast plan de reconstrucţie a Fâşiei Gaza, devastată de bombe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te