SUA îi sancționează pe oficialii chinezi pentru politica de asimilare forțată a copiilor tibetani

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.08.2023 - 07:11
SUA îi sancționează pe oficialii chinezi pentru politica de asimilare forțată a copiilor tibetani - Foto: Profimedia Images

SUA îi sancționează pe oficialii chinezi care aplică o politică de asimilare forţată a copiilor tibetani, dintre care peste un milion au fost separaţi de familiile lor, potrivit experţilor ONU.

SHARE

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat că ţara sa nu va mai acorda vize liderilor chinezi responsabili de sistemul de internate în care sunt trimişi cu forţa tineri tibetani separaţi de familiile lor.

Această decizie se înscrie într-o serie de măsuri ale SUA ce vizează China, în pofida reluării recente a dialogului la nivel înalt.

Politicile Beijingului "vizează eliminarea tradiţiilor lingvistice, culturale şi religioase specifice Tibetului în rândul tinerelor generaţii de tibetani", a spus Blinken într-un comunicat, relatează Agerpres, citând AFP.

Citește și: Poate Japonia profita de tensiunile dintre China și Vest?

"Îndemnăm autorităţile chineze să înceteze trimiterea forţată a copiilor tibetani la şcoli-internat administrate de stat şi să pună capăt politicilor de asimilare forţată în Tibet şi în alte părţi ale Chinei", a spus el.

Această decizie va "submina serios relaţiile" dintre Statele Unite şi China, a declarat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington.

Din 2021, Statele Unite au acuzat China de "genocid" împotriva uigurilor din regiunea autonomă Xinjiang.

Autorităţile americane, martori şi organizaţii pentru drepturile omului susţin că mulţi membri ai acestei minorităţi sunt supuşi muncii forţate şi internaţi în lagăre.

Citește și: Raportul Națiunilor Unite, devastator pentru China. Un test important pentru democrați

Interdicţia de viză impusă marţi se va aplica unor foşti şi actuali oficiali implicaţi în politica Chinei în Tibet, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, fără a oferi mai multe detalii.

În declaraţia sa, Antony Blinken citează activitatea raportorilor speciali ai ONU, care au concluzionat în februarie că aproximativ un milion de copii tibetani au fost separaţi de familiile lor şi asimilaţi forţat în şcoli-internat. Acest program pare conceput pentru a-i integra forţat pe tinerii tibetani în cultura majoritară Han, potrivit acestor experţi. În şcoli-internat sunt obligaţi să urmeze cursuri în limba chineză şi nu studiază limba, istoria şi cultura tibetane.

Experţi ONU au acuzat China că forţează sute de mii de tibetani să participe la programe de "formare profesională"

Campania Internaţională pentru Tibet, o asociaţie apropiată de liderul spiritual şi religios al tibetanilor Dalai Lama, a salutat sancţiunile americane împotriva separării "de neconceput" a familiilor. Politica internatelor urmăreşte "să transforme tibetanii în chinezi" pentru a "întări controlul guvernului chinez asupra Tibetului", a declarat preşedintele asociaţiei, Tencho Gyatso.

În luna aprilie, alţi experţi ONU au acuzat China că forţează sute de mii de tibetani să participe la programe de "formare profesională" care ameninţă identitatea tibetană şi ar putea duce la muncă forţată. Ministrul chinez de externe a afirmat că acest raport este lipsit de orice fundament.

Tibetul a fost administrat cu o mână de fier de China încă din anii 1950. Mulţi tibetani aflaţi în exil acuză Beijingul de măsuri represive şi tortură şi susţin că urmăreşte să le elimine cultura. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te