SUA, gata de un „atac devastator” în Orientul Mijlociu: Iranul a „depășit linia roșie”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.01.2024 - 09:05
SUA, gata de un „atac devastator” în Orientul Mijlociu: Iranul a „depășit linia roșie” - Foto: Profimedia images

SUA, gata de un „atac devastator” în Orientul Mijlociu. În urma atacului cu dronă din Iordania, în care membri ai armatei americane au fost uciși și răniți duminică, Statele Unite planifică o ripostă considerabil mai puternică decât cele anterioare din Irak și Siria.

SHARE

Președintele Joe Biden se află sub o presiune crescândă pentru a adopta o abordare care să stăvilească definitiv aceste atacuri, mai ales că militanții susținuți de Iran au vizat peste 160 de facilități militare americane în Irak și Siria începând din octombrie 2023, după atacul teroriștilor Hamas din Israel.

SUA, gata de un „atac devastator” în Orientul Mijlociu: „Au depășit linia roșie” în atacul cu drone

Administrația Biden se confruntă cu provocarea delicată de a răspunde la atacul cu drone, cel mai mortal incident asupra forțelor americane în regiune de la atentatul de la Abbey Gate, care a avut loc în ultimele zile ale retragerii din Afganistan și a dus la pierderea a 13 membri ai serviciilor americane.

Chiar dacă unii parlamentari republicani susțin lovituri directe în interiorul Iranului pentru a transmite un mesaj clar, principalul obiectiv a lui Biden este să evite declanșarea unui război regional.

Citește și: Congresul face presiuni asupra lui Biden. „Loviți Iranul acum! Loviți-i puternic”

Până acum, SUA au efectuat lovituri îndreptate împotriva depozitelor de arme ale reprezentanților iranieni în Irak și Siria, însă acestea nu au descurajat militanții, care au continuat să efectueze 165 de atacuri rănind peste 120 de membri ai serviciilor americane în ultimele luni.

Atacul american nu se va limita la o singură țară 

Generalul-locotenent în retragere Mark Hertling afirmă că moartea militarilor americani "a depășit cu siguranță linia roșie a președintelui," iar oficialii și analiștii se așteaptă la un răspuns robust, care nu se limitează la o singură țară sau zi.

Cu toate acestea, oficialii sugerează că este puțin probabil ca SUA să lovească în interiorul Iranului, iar secretarul de stat Antony Blinken a avertizat că situația din Orientul Mijlociu este la fel de periculoasă ca în anii '70 și poate chiar înainte.

Citește și: VIDEO 3 americani morți și 25 răniți într-un atac cu drone în Iordania. Ce țară e bănuită de atac?

Cei trei soldați americani uciși în atacul cu dronă din Iordania au fost identificați drept sergentul William Rivers, specialistul Kennedy Sanders și specialistul Breonna Moffett, toți provenind din statul Georgia.

Atacul a lăsat peste 40 de persoane rănite, iar numărul acestora ar putea crește, întrucât drona a lovit o clădire de locuințe unde mulți membri ai serviciului dormeau la primele ore ale dimineții

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te