VIDEO 3 americani morți și 25 răniți într-un atac cu drone în Iordania. Ce țară e bănuită de atac?

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.01.2024 - 08:13
VIDEO 3 americani morți și 25 răniți într-un atac cu drone în Iordania. Ce țară e bănuită de atac? - Foto: Profimedia Images

3 americani morți și 25 răniți într-un atac cu drone în Iordania, fapt de o gravitate incredibilă. Există o țară care e bănuită de atac? Este vorba de Siria.

SHARE

Trei soldați ai armatei americane au fost uciși și cel puțin 20 de militari au fost răniți într-un atac cu drone în cursul nopții asupra unui mic avanpost american din Iordania, Turnul 22, au declarat oficiali americani pentru CNN, marcând astfel prima dată când trupele americane au fost ucise de focuri inamice în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza.

Uciderea a trei americani în apropiere de granița cu Siria reprezintă o escaladare semnificativă a unei situații deja precare în Orientul Mijlociu. Oficialii au declarat că drona a fost lansată de militanți susținuți de Iran și pare să provină din Siria.

VIDEO 3 americani morți și 25 răniți într-un atac cu drone în Iordania. Ce țară e bănuită de atac?

Comandamentul Central al SUA a confirmat duminică, într-o declarație, că trei membri ai serviciului au fost uciși și 25 au fost răniți în urma unui atac cu dronă cu o singură direcție care "a avut impact la o bază din nord-estul Iordaniei".

Președintele Joe Biden a promis duminică că îi va trage la răspundere "pe cei responsabili de atac", afirmând că, deși faptele sunt încă adunate, "știm că a fost efectuat de grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak", anunță CNN

"Acești membri ai serviciului au întruchipat tot ce este mai bun în națiunea noastră: Neclintiți în curajul lor. Neclintiți în datoria lor. Neînduplecați în angajamentul lor față de țara noastră - riscându-și propria siguranță pentru siguranța concetățenilor americani, precum și a aliaților și partenerilor noștri cu care ne aliem în lupta împotriva terorismului. Să nu aveți nicio îndoială - îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili la momentul și în modul pe care îl vom alege noi."

Video AICI

Până vineri, au avut loc peste 158 de atacuri împotriva forțelor americane și ale coaliției în Irak și Siria, deși oficialii au descris tirul constant de drone și rachete ca fiind neriscant, deoarece, în mod frecvent, nu au provocat răni grave sau daune infrastructurii.

Nu este clar de ce apărarea aeriană nu a reușit să intercepteze drona, care pare să fie primul atac țintit asupra Turnului 22 de când au început atacurile asupra forțelor SUA și ale coaliției, la 17 octombrie.

Forțele americane de la avanpost se află acolo ca parte a unei misiuni de consiliere și asistență cu Iordania.

Iordania susține că atacul a avut loc în Siria

Un oficial american a spus că numărul răniților în atac a crescut, aproximativ 34 de militari suferind leziuni cerebrale traumatice.

Un purtător de cuvânt al Guvernului iordanian a declarat că baza Al-Tanaf din Siria a fost atacată.

Milițiile susținute de Iran din Irak au emis o declarație, spunând că au vizat baza al-Tanf peste noapte, situată la intersecția granițelor Siria, Iordania și Irak.

Baza militară americană Al-Tanaf din Siria se află la doar 20 de kilometri nord de Turnul 22.

Baza iordaniană este un centru logistic critic pentru forțele americane din Siria, inclusiv pentru cele de la Al-Tanaf. 

Televiziunea de stat iordaniană l-a citat pe Muhannad Mubaidin, un purtător de cuvânt alGguvernului, care a insistat că atacul a avut loc în Siria.

Trupele americane au folosit de multă vreme Iordania - regat care se învecinează cu Irakul, Israelul, Cisiordania, Arabia Saudită și Siria - ca punct de bază pentru cei 3.000 de soldați americani staționați în Iordania, dar numărul de la Turnul 22 nu a fost cunoscut imediat și nu este dezvăluit în mod obișnuit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te