Congresul face presiuni asupra lui Biden. „Loviți Iranul acum! Loviți-i puternic”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.01.2024 - 08:12
Congresul face presiuni asupra lui Biden. „Loviți Iranul acum! Loviți-i puternic” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Congresul face presiuni asupra lui Biden. „Loviți Iranul acum! Loviți-i puternic”. Biden se confruntă cu presiuni din partea partidei dure din Congres pentru a ataca direct Iranul, ca răspuns la moartea a trei militari americani în atacul cu drone de sâmbătă seara.

SHARE

Congresul face presiuni asupra lui Biden. „Loviți Iranul acum! Loviți-i puternic”, sunt apelurile vehemente ale senatorilor.

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell (R-Ky.), a cerut „costuri serioase, paralizante” pentru Iran, „nu numai pentru împuterniciții teroriști din prima linie, ci și pentru sponsorii lor iranieni care poartă sânge american ca o insignă de onoare”.

Congresul face presiuni asupra lui Biden. „Loviți Iranul acum! Loviți-i puternic”

Senatorul Lindsey Graham (R-S.C.), a declarat că atacurile pe care SUA le-au efectuat asupra împuterniciților iranieni în afara Iranului „nu vor descuraja agresiunea iraniană”, făcând apel la „lovirea țintelor semnificative în interiorul Iranului”.

Graham i-a cerut lui președintelui SUA: „Loviți Iranul acum. Loviți-i puterni”.

„Singurul răspuns la aceste atacuri trebuie să fie represaliile militare devastatoare împotriva forțelor teroriste ale Iranului, atât în Iran, cât și în Orientul Mijlociu”, a declarat senatorul Tom Cotton (R-Ark.).

„Orice mai puțin îl va confirma pe Joe Biden drept un laș nedemn de a fi comandant șef”, a declarat Cotton, potrivit axios.com.

Senatorul John Cornyn, într-o postare pe X: „Țintiți Teheranul”, precizând ulterior că dorește ca SUA să lovească Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) și filiala sa, Forța Quds.

SUA au desfășurat în ultimul timp lovituri împotriva milițiilor susținute de Iran în Yemen și Irak, ca răspuns la atacurile asupra forțelor americane din cauza sprijinului american pentru Israel.

McConnell, într-un discurs de joi la Senat, l-a acuzat pe Biden că nu a acționat destul de ferm,

„Până când Iranul nu va simți că IRGC și propriile sale interese din regiune sunt amenințate, atacurile asupra forțele americane vor continua”, a subliniat acesta.

„Capul șarpelui este Iranul”, a declarat pentru Axios și reprezentantul Don Bacon (R-Neb.), membru senior al Comitetului pentru Servicii Armate a Camerei și fost general de brigadă al Forțelor Aeriene.

Bacon a remarcat că administrația „continuă să efectueze lovituri asupra forțelor proxy care sunt înarmate și adesea conduse de Iran”, dar „Iranului nu-i pasă  dacă atacăm aceste forțe”.

„Ar trebui să găsim ținte iraniene inteligente, care prezintă un risc scăzut ca aeronavale noastre să fie doborâte și să dăm Iranului o lecție”, a spus el.

Comandantul Marinei SUA pentru Orientul Mijlociu: „Iranul e implicat în tot”

Iranul este „foarte direct implicat” în atacurile cu nave pe care rebelii Houthi din Yemen le-au efectuat în timpul războiului Israelului împotriva Hamas, a declarat comandantul superior al Marinei pentru Orientul Mijlociu, potrivit navytimes.com.

Citește și: VIDEO 3 americani morți și 25 răniți într-un atac cu drone în Iordania. Ce țară e bănuită de atac?

Viceamiralul Brad Cooper, șeful Flotei a 5-a a Statelor Unite, a recunoscut că atacurile asociate cu Iranul s-au extins de la amenințarea anterioare, doar în Golful Persic și a strâmtorii Hormuz.

„În mod clar, acțiunile Houthi, atacurile lor asupra navelor comerciale, sunt cele mai semnificative pe care le-am văzut în două generații. Pur și simplu atacă comunitatea internațională”. 

Citește și: SUA aduc bombe nucleare în Europa, amenințare pentru Rusia. Focoasele, mai puternice decât Hiroșima

Președintele Joe Biden a promis că „SUA vor răspunde” la atacul cu drone care a ucis trei militari americani și a rănit 34. 

În timpul unei opriri de campanie la o biserică din Columbia, Carolina de Sud, Biden a păstrat un moment de tăcere pentru cei căzuți și a promis răzbunare.


O sursă din rezistența islamică din Irak, care este formată din miliții pro-iraniene care operează în Irak și Siria, a declarat pentru Al-Jazeera că drona care a atacat baza militară a SUA și a dus la moartea celor trei soldați americani a fost lansată de pe teritoriul sirian. 

Duminică dimineață, organizația și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu UAV la patru baze militare americane din zonă, într-una dintre care cei trei soldați au fost uciși și peste 30 răniți.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a comentat asupra atacului asupra bazei militare americane, spunând că este „furios și profund întristat de moartea a trei membri ai forțelor și de rănirea soldaților americani care acționau împotriva ISIS”. 

„Milițiile sprijinite de Iran sunt responsabile pentru aceste atacuri și vom răspunde la momentul și locul pe care îl alegem.” 

El a adăugat că „președintele și cu mine nu vom tolera atacurile asupra forțelor americane și vom lua toate acțiunile necesare pentru a proteja Statele Unite, soldații noștri și interesele noastre”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te