SUA fac pe placul Beijingului și revin la politica „o singură China” în privința Taiwanului

DE Adina Mutăr | 26.09.2022 - 18:15
SUA revin la politica „o singură China” în privința Taiwanului/foto: profimedia Images

Prima întâlnire la nivel înalt între Beijing și Washington după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august, s-a terminat cu ceea ce analiștii consideră că este „un pas înapoi” al Americii.

SHARE

Cei mai importanți diplomați din China și SUA s-au întâlnit la New York, acesta fiind primul contact la nivel înalt între Beijing și Washington după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul luna trecută, declanșând tensiuni fără precedent.

Întâlnirea dintre ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut loc în marja Adunării Generale a ONU.

Wang a declarat că relațiile dintre China și SUA „se confruntă cu cea mai gravă provocare” și se află într-o „conjunctură critică”. 

Diplomatul chinez a subliniat că este necesar să se creeze o atmosferă favorabilă pentru reluarea relațiilor normale între Beijing și Washington, spre „o cale de dezvoltare sănătoasă și stabilă”.

„Este urgent ca ambele părți să stabilească o cale corectă pentru ca cele două mari țări să se înțeleagă una cu cealaltă într-o atitudine responsabilă față de lume, de istorie și față de popoarele din cele două țări, pentru a promova stabilitatea relațiilor dintre cele două țări", a declarat Wang, potrivit televiziunii chineze de stat CGTN.

Citește și

VIDEO Un proaspăt recrut a tras asupra comisarului responsabil cu înrolarea în Siberia

VIDEO UE și SUA, sancțiuni împotriva Iranului pentru uciderea tinerei care nu purta „corect” hijabul

Ministrul chinez de Externe i-a spus omologului său american că Beijingul speră că Washingtonul „își va corecta percepția asupra Chinei, își va schimba politica de reținere și va înceta să mai trateze cu chinezii de pe poziția sa de forță, să nu se mai gândească la împiedicarea dezvoltării Chinei și să înceteze cu intimidarea unilaterală".

În urma întâlnirii lor, Departamentul de Stat al SUA a declarat că Wang și Blinken „au discutat despre necesitatea de a menține liniile de comunicare deschise și de a gestiona în mod responsabil relația dintre SUA și RPC, în special în perioadele de tensiune", a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Ned Price. 

„Secretarul de stat Antony J. Blinken a subliniat că Statele Unite se angajează să mențină pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, în conformitate cu politica noastră de lungă durată privind o singură China. Secretarul a subliniat că menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan este esențială pentru securitatea și prosperitatea regională și globală. De asemenea, a reiterat condamnarea de către Statele Unite a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a subliniat implicațiile dacă RPC ar oferi sprijin Moscovei pentru invazia unui stat suveran de către Moscova. El a subliniat că Statele Unite rămân deschise la cooperarea cu RPC acolo unde interesele noastre se intersectează”, a precizat Price.

În toată perioada de tensiuni dintre SUA și China de după vizita lui Pelosi, Beijingul a cerut Washingtonului să declare că SUA rămân la politica „o singură China” în ceea ce privește Taiwanul, ceea ce nu s-a întâmplat.

Dar, pentru a încerca normalizarea relațiilor dintre cele două țări, Administrația Biden a acceptat să facă această declarație, ce nu înseamnă că SUA nu vor acorda în continuare sprijin și ajutor Taiwanului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te