VIDEO UE și SUA, sancțiuni împotriva Iranului pentru uciderea tinerei care nu purta „corect” hijabul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.09.2022 - 18:17
sancțiuni împotriva Iranului pentru uciderea tinerei care nu purta „corect” hijabul/foto: Profimedia Images
Hadis Najafi, împușcată mortal de securitatea iraniană/foto: twitter

Germania l-a convocat luni pe ambasadorul iranian la Berlin din cauza represiunii protestelor naționale care au fost declanșate de moartea unei tinere aflate în arest, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe. SUA au impus sancțiuni.

SHARE

Întrebat despre posibilitatea unor noi sancțiuni împotriva Teheranului ca răspuns la represiunile brutale, purtătorul de cuvânt a declarat că „vor fi analizate toate opțiunile” împreună cu alte state din Uniunea Europeană.

Statele Unite au impus sancțiuni Poliției iraniene a Moralității din cauza acuzațiilor de abuzuri asupra femeilor iraniene, afirmând că această unitate este responsabilă pentru moartea tinerei Mahsa Amini, 22 de ani, de origine kurdă, aflată în custodie.

Citește și

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise la manifestaţiile de după moartea Mahsei Amini

VIDEO Violențe fără margini în Iran. Protestatarii se bat cu mâinile goale pentru libertate

Proteste au loc la nivel internațional împotriva regimului mullahilor din Iran, care a înăsprit regulamentul veșmintelor pe care trebuie să le poarte femeile.

Poliția antirevoltă a arestat protestatari care ar au încercat să ia cu asalt ambasadele iraniene din Londra și Paris, pe fondul furiei tot mai mari la nivel mondial după ce Masha Amin a fost arestată și „torturată până la moarte de regimul islamic pentru că purta hijab-ul prea lejer”, a afirmat vărul ei.

Erfan Mortezaei a declarat că în ziua în care a fost arestată, a fost urcată cu forța într-o dubă a poliției și dusă la secție, unde a fost torturată.

„Există un raport de la spitalul Kasra din Teheran care spune că în momentul în care a ajuns la spital era deja moartă din punct de vedere medical', a declarat el pentru Sky News.

„A suferit o comoție în urma unei lovituri la cap”.

Imagini video din fața Ambasadei din capitala britanică arată un grup mare de oameni adunați, iar polițiștii formează o linie pentru a împiedica grupul să se apropie de clădire. Oamenii au aruncat cu pietre și scaune în clădire.

Martorii au relatat că unii încercau să atace și să ia cu asalt ambasadele iraniene atât la Londra, cât și la Paris. 

Sute de demonstranți, activiști reformiști și jurnaliști au fost arestați în Iran în timpul demonstrațiilor, care au avut loc mai ales noaptea, de când au izbucnit tulburările după moartea tinerei, la 16 septembrie.

Cel puțin 41 de persoane au murit de la începutul tulburărilor, majoritatea protestatari, dar și membri ai forțelor de securitate ale republicii islamice, potrivit unui bilanț oficial, deși alte surse afirmă că cifra reală este mai mare.

Protestatara Hadis Najafi, în vârstă de 20 de ani, a murit după ce a fost împușcată cu șase gloanțe de forțele de securitate din Iran, potrivit relatărilor din rețelele de socializare. Alte trei tinere protestatre au fost împușcate mortal.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te