SUA cer Rusiei să înceteze persecutarea opoziţiei după arestările masive de la un miting din Moscova

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.03.2021 - 08:30
Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut încetarea persecutării figurilor politice independente din Rusia. /Foto: ru.usembassy.gov

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut încetarea persecutării figurilor politice independente din Rusia, după arestarea a 200 de participanţi la un forum al opoziţiei organizat sâmbătă, 13 martie, la Moscova, informează AFP.

SHARE

"Solicităm încetarea persecuţiei vocilor independente", a scris Antony Blinken pe Twitter. 

"Guvernul rus a arestat aproape 200 de oficiali municipali şi figuri politice, printre care activiştii politici Vladimir Kara-Murza şi Yulia Galiamina, din motive discutabile", a spus secretarul de stat.

Participanţii din toată Rusia au venit sâmbătă la o conferinţă privind viitoarele alegeri regionale şi locale, la iniţiativa unui grup susţinut de oligarhul rus aflat în exil Mihail Hodorkovski, un critic vehement al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citește și:

Navalnîi a fost mutat din închisoare. Vadim Kobzev, avocatul său: Nu ne-au spus unde l-au dus

Poliţia din Moscova a arestat aproape 200 de oficiali municipali şi figuri politice

Poliţia din Moscova a anunţat că a arestat 200 de persoane şi a precizat că forumul a fost organizat "cu încălcarea regulilor sanitare şi epidemiologice" şi că "printre participanţi se numărau membri ai unor organizaţii cu activităţi nedorite pe teritoriul Rusiei".

Forumul, primul de acest gen din Rusia, a fost organizat de "Democraţii Uniţi", un proiect al lui Mihail Hodorkovski care are ca scop promovarea alegerii de deputaţi independenţi la alegerile locale.

Citește și:

Rusia, campanie de dezinformare împotriva vaccinului Pfizer pentru a-și promova propriul vaccin

Mai mulţi activişti arestaţi au anunţat sâmbătă seara că au fost eliberaţi, dar că au fost chemaţi să se prezinte în instanţă ulterior.

Această operaţiune a poliţiei, fără precedent în Rusia, are loc într-o perioadă în care autorităţile intensifică presiunea asupra oponenţilor înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.