SUA: Capturarea navelor ucrainene este „ilegală” | VIDEO

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.11.2018 - 12:30

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a catalogat drept „ilegală'' capturarea de către Rusia a trei nave ucrainene. Potrivit AFP, ea a punctat că un astfel de comportament face ''imposibilă'' o ''relaţie normală'' între Washington şi Moscova.

SHARE

UPDATE 1.  ,,Nu ne place ce se întâmplă. Sperăm că situația va fi remediată”, le-a spus președintele SUA, Donald Trump jurnaliștilor în timp ce părăsea Casa Albă. El a adăugat că liderii europeni încearcă să detensioneze acest conflict. ,,Lucrăm cu toții împreună când vine vorba de asta,” a adăugat Trump. 


Oficialul american a solicitat Rusiei „să elibereze'' navele ucrainene şi echipajele lor și ''să atenueze tensiunea generată de ea''. ''Cerem Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu să se opună sau să hărţuiască tranzitul maritim ucrainean în strâmtoarea Kerci'', a afirmat Nikki Haley, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

„În numele păcii şi securităţii internaţionale, Rusia trebuie să înceteze imediat aceste comportamente ilegale şi să respecte dreptul de navigaţie şi libertăţile tuturor statelor'', a adăugat ambasadoarea SUA. 

Moscova a eșuat în tentativa de a convoca, luni dimineață, o sesiune a Consiliului de Securitate dedicată „încălcării frontierelor Rusiei'', care ar fi transformat incidentul din Strâmtoarea Kerci într-o încălcare a suveranităţii sale de către Ucraina. SUA s-au opus, susținute de țările europene și de Kuweit. Rusia a fost sprijinită doar de China, Bolivia şi Kazahstan. Trei ţări africane din Consiliu şi Peru s-au abţinut.

Ambasadorul rus adjunct la ONU, Dmitri Polanski, a acuzat un comportament ''antirusesc''. ''Voi instigaţi la ură (împotriva Rusiei- n. red)” a reacționat el vehement.

NATO cere Rusiei să facă pasul înapoi

Pe de altă parte, statele NATO au solicitat luni Rusiei să elibereze navele ucrainene şi marinarii sechestraţi în Strâmtoarea Kerci şi să acorde Ucrainei acces neîngrădit la porturile ucrainene din Marea Azov.

„Am văzut că Rusia a folosit forţa militară împotriva Ucrainei într-un mod deschis şi direct'', a afirmat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de Reuters. La solicitarea Ucrainei, care nu este membră a Alianței Nord-Atlantice, ambasadorii din țările NATO s-au reunit de urgență. 

„Toţi aliaţii şi-au exprimat sprijinul deplin faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Nu există nici justificare pentru utilizarea forţei militare împotriva vaselor şi personalului naval ucrainene (...) Facem un apel la calm şi reţinere (...) 'Acest incident ne reaminteşte că în Ucraina există un război în desfăşurare''', a punctat Stoltenberg.

El a precizat că NATO monitorizează „situaţia foarte îndeaproape” şi evaluează „în mod constant ce putem face suplimentar pentru ca Rusia să înţeleagă că acţiunile sale au consecinţe''. 

„Aceasta înseamnă escaladarea situaţiei în regiune şi ea confirmă un model de comportament pe care îl vedem de câţiva ani'', a adăugat Stoltenberg.  

Mediere franco-germană

Germania şi Franţa ar putea juca rolul de mediatori între Ucraina şi Rusia pentru a evita ca tensiunile dintre cele două ţări să degenereze, a declarat luni ministrul german de externe Heiko Maas, citat de AFP.

Cele două țări mediază conflictul din Donbas, din estul Ucrainei, și ar putea să ”depună eforturi împreună şi, dacă este necesar, în calitate de mediatori, pentru a evita ca acest conflict să ducă la o criză gravă”.  

De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin i-a împărtăşit cancelarului federal german Angela Merkel, într-o convorbire telefonică, „profunda îngrijorare" a Moscovei după instaurarea în Ucraina a legii marţiale în regiunile frontaliere, pentru o perioadă de 30 de zile. 

Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, citat de AFP, Putin i-a cerut lui Merkel să descurajeze Kievul în legătură cu orice acţiune „negândită",  având în vedere "decizia Kievului de a-şi aduce forţele armate în stare de alertă şi de a instaura legea marţială". 

Cei doi lideri de stat au avut o convorbire la telefon la iniţiativa părţii germane, pentru a discuta despre "incidentul periculos" care a avut loc duminică în Marea Neagră, potrivit aceleiaşi surse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te