SUA, buget-record pentru Apărare în 2024: 886 miliarde de dolari. Bani puțini, pentru Ucraina

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.12.2023 - 09:40
SUA, buget-record pentru Apărare în 2024: 886 miliarde de dolari. Bani puțini, pentru Ucraina - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

SUA are un buget-record pentru Apărare în 2024: 886 miliarde de dolari. Joe Biden a promulgat legea.

SHARE

Preşedintele SUA Joe Biden a promulgat legea privind politica de apărare a SUA, care autorizează cheltuieli militare anuale record de 886 de miliarde de dolari şi politici precum ajutorul pentru Ucraina şi acţiunile de contracarare a Chinei în regiunea Indo-Pacifică, relatează News.ro, citând Reuters.

Citește și: Erdogan, favor pentru Putin. Turcia blochează navele de război britanice să ajungă în Marea Neagră

SUA, buget-record pentru Apărare în 2024: 886 miliarde de dolari

Legea de Autorizare a Apărării Naţionale, sau NDAA, a fost adoptată de Congres săptămâna trecută. Senatul SUA, controlat de democraţi, a aprobat legislaţia cu o majoritate puternică bipartizană de 87 la 13, în timp ce Camera Reprezentanţilor a aprobat-o 310 la 118.

Proiectul de lege, unul dintre puţinele acte legislative majore pe care Congresul le adoptă în fiecare an, reglementează de la creşterea salariilor pentru membrii din armatei şi achiziţia de nave şi avioane până la politici precum sprijinul pentru parteneri străini precum Taiwan.

Documentul, care numără aproape 3.100 de pagini, a impus o creştere a salariilor cu 5,2% pentru militari şi a majorat bugetul total al securităţii naţionale cu aproximativ 3%, până la 886 de miliarde de dolari. De asemenea, enumeră anumite companii chineze de baterii despre care spune că nu sunt eligibile pentru achiziţiile Departamentului de Apărare.

Citește și: „E foarte posibil ca Putin să atace țările NATO cu arme nucleare” spune un fost agent CIA

Legea include o prelungire cu patru luni a activităţii unei autorităţi de supraveghere naţională în litigiu, oferind parlamentarilor mai mult timp fie să reformeze, fie să păstreze programul, cunoscut sub numele de Secţiunea 702 a Legii de supraveghere a informaţiilor externe.

Această dispoziţie s-a confruntat cu obiecţii atât în ​​Senat, cât şi în Cameră, dar nu suficiente pentru a afecta parcurul proiectul de lege.

Bani puțini, pentru Ucraina

Proiectul de lege prelungeşte o măsură de ajutorare a Ucrainei, Iniţiativa de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, până la sfârşitul anului 2026, autorizând 300 de milioane de dolari pentru acest program în anul fiscal care se încheie la 30 septembrie 2024 şi în următorul.

Cu toate acestea, suma este infimă în comparaţie cu asistenţa de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina pe care preşedintele Joe Biden a cerut Congresului să o aprobe pentru a ajuta Kievul în lupta sa cu invazia rusă.

Această solicitare de cheltuieli de urgenţă este blocată în Congres, deoarece republicanii au refuzat să aprobe asistenţa pentru Ucraina fără ca democraţii să fie de acord cu o înăsprire semnificativă a legislaţiei privind imigraţia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te