Statele Unite vor mai transfera un sistem de rachete Patriot în Ucraina

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.06.2024 - 09:38
Statele Unite vor mai transfera un sistem de rachete Patriot în Ucraina - Foto: Profimedia Images

Statele Unite vor mai transfera un sistem de rachete Patriot în Ucraina. Președintele Biden a aprobat desfășurarea unui alt sistem de rachete Patriot.

SHARE

Statele Unite vor mai transfera un sistem de rachete Patriot în Ucraina. Președintele Biden a aprobat desfășurarea unui alt sistem de rachete Patriot, în Ucraina.

Aşa au anunţat înalți oficiali ai administrației și militari, în timp ce țara se luptă să evite atacurile rusești, asupra orașelor, infrastructurii și rețelei electrice.

Statele Unite vor mai transfera un sistem de rachete Patriot în Ucraina

Decizia lui Biden a venit săptămâna trecută, au spus oficialii, după o serie de întâlniri la nivel înalt și o dezbatere internă, asupra modului în care să răspundă nevoilor stringente ale Ucrainei, de apărare aeriană consolidată, fără a pune în pericol pregătirea SUA pentru luptă.

Noul sistem Patriot - al doilea pe care Statele Unite l-au trimis în Ucraina - va ajunge din Polonia, unde a protejat până acum o forță de rotație a trupelor americane, care se vor întoarce în Statele Unite, au spus oficialii.

Sistemul ar putea fi dislocat pe linia frontului Ucrainei, în următoarele zile, au spus oficialii americani.

Citeşte şi: Decizie capitală pentru România. Iohannis convoacă CSAT: Patriot pentru Ucraina pe ordinea de zi

Considerată una dintre cele mai bune arme de apărare aeriană ale Statelor Unite, Patriot include un sistem radar puternic și lansatoare mobile care trag rachete, către proiectilele care sosesc, conform The New York Times.

Este de asemenea unul dintre cele mai rare sisteme de arme din arsenalul SUA. Oficialii Pentagonului refuză să dezvăluie câte are, dar un înalt oficial militar a spus că Armata a dislocat doar 14, în Statele Unite și în întreaga lume.

Aliații Statelor Unite au și sisteme Patriot. Două dintre aceste națiuni au trimis câteva în Ucraina, dar oficialii americani spun că speră ca puterile europene să trimită mai multe. Oficialii descriu mutarea sistemelor critice în punctele fierbinți ale lumii ca un joc de imagine, evaluând care criză globală le solicită cel mai mult, pentru a apăra trupele, bazele și aliații SUA.

Citeşte şi: Ciolacu nu respinge ideea ca România să apere Ucraina cu sistemul Patriot. Vom fi în siguranță

Cererea de sisteme Patriot și alte sisteme de apărare antiaeriană, din partea Comandamentului Central al Pentagonului, care desfășoară operațiuni în Orientul Mijlociu, a fost deosebit de intensă, în ultimul an și mai ales după atacul Hamas, împotriva Israelului, din octombrie anul trecut.

Amenințarea regională a fost evidentă în luna aprilie, când Iranul a tras peste 300 de rachete balistice, de croazieră și drone cu autoexplodare, în Israel.

O combinație de apărări aeriene și terestre israeliene, americane și altele aliate a zădărnicit cea mai mare parte a atacului, cu relativ puține victime. Aceasta a făcut însă ca transmutarea oricăror baterii Patriot din regiune să fie amânată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te