Spiritul prințului Philip este viu, potrivit unui trib din Vanuatu care-l venerează

DE Miruna Moldoveanu | 12.04.2021 - 14:05
Un trib din Vanuatu îl consideră pe prințul Philip zeu/FOTO: Getty

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă, însă spiritul său va supravieţui, au dat asigurări luni conducătorii satelor din Vanuatu care îl consideră pe ducele de Edinburgh un zeu, scrie AFP.

SHARE

Locuitorii din Yaohnanen şi Yakel, două sate de pe insula vulcanică Tanna din Vanuatu, l-au venerat timp de zeci de ani pe prinţul Philip care a încetat din viaţă săptămâna trecută, la vârsta de 99 de ani.

Conducătorul satului Yakel, Albi, a declarat că nu se poate pronunţa în privinţa a ceea ce se va întâmpla cu acest cult după decesul prinţului şi asta deoarece, după spusele sale, spiritul defunctului rătăceşte în prezent în căutarea unei noi încarnări.

Citește și: Rusia și SUA trimit nave de război în Mare Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”

În pofida speculaţiilor formulate în alte ţări cu privire la un posibil transfer al acestei veneraţii către fiul cel mare al prinţului Philip, Charles, sau către unul dintre nepoţii William şi Harry, nimic nu este sigur, a spus precizat Albi. ''Spiritul prinţului Philip i-a părăsit trupul, dar continuă să trăiască'', a declarat el pentru AFP. ''Este prea devreme pentru a spune unde va locui'', a adăugat localnicul din Vanuatu.

Prințul Philip, zeu în Vanuatu

Sub un drapel britanic în bernă, Albi s-a întâlnit luni cu bătrânii în satul Yaohnanen pentru a decide cum va fi marcat decesul prinţului. Conducătorii locali au luat fiecare cuvântul pentru a-şi spune părerea despre semnificaţia acestui eveniment pentru cultul lor. Nicio concluzie nu este aşteptată mai devreme de câteva zile.

Citește și: 6.200 €/lună pentru managerul Spitalului Foișor de unde pacienții au fost evacuați în timpul nopții

Albi i-a transmis reginei că spiritul răposatului său soţ supravieţuieşte morţii trupului, notează AFP. De asemenea, conducătorii tribului au precizat că vor trimite un mesaj confidenţial familiei regale britanice.

Nu există un consens cu privire la originea cultului prinţului Philip în Vanuatu. Antropologii îl asociază unei legende locale legată de spiritele vulcanului Yasur. Potrivit mitologiei, un spirit a părăsit un munte din apropiere, a ajuns într-un ţinut îndepărtat şi s-a căsătorit cu cea mai puternică femeie din lume.

Cultul, dezvoltat după vizita ducelui de Edinburgh din 1974


Acest cult s-a dezvoltat după vizita prinţului Philip în Vanuatu în 1974. De-a lungul anilor, ducele le-a trimis sătenilor trei portrete oficiale, în unul dintre acestea apărând cu un toiag de război pe care ei i l-au oferit.

Prinţul Charles a vizitat cel mai recent Vanuatu în 2018. În timpul acestei vizite, prinţul de Wales l-a întâlnit pe Jimmy Joseph, reprezentantul satului Yaohnanen, cu ocazia unui tur al ţării, cunoscută anterior sub numele de New Hebridies. Joseph i-a oferit acestuia pentru tatăl său toiagul ''realizat de mâinile celor din 'Mişcarea prinţului Philip' '', potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te