Spania face presiuni asupra Austriei pentru aderarea României în spațiul Schengen

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.04.2023 - 21:35
România în Schengen, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Arhivă

Spania face presiuni asupra Austriei pentru a-și da acordul pentru primirea României în Schengen.

SHARE

Ca urmare a discuțiilor avute cu Lucian Bode, ministrul de interne spaniol, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit la Viena cu omologul austriac, Gerhard Karner, și a făcut presiuni pentru deblocarea aderării României la spațiul Schengen în timpul viitoarei președinții spaniole a UE.

Spania face presiuni asupra Austriei pentru aderarea României în spațiul Schengen

Potrivit unui comunicat al Guvernului spaniol, ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska, s-a întâlnit joi, 20 aprilie, la Viena cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ocazie cu care au discutat prioritățile viitoarei președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene care va debuta în a doua parte a acestui an.

Citește și: Cafeaua, ciocolata sau cauciucul nu mai pot fi vândute în UE dacă provin din defrișări. Noua lege

Cu ocazia întrevederii, Grande-Marlaska i-a transmis omologului său astriac, Gerhard Karner, „angajamentul ferm” al viitoarei președinții spaniole a UE de a debloca aderarea deplină a României și i-a cerut omologului său austriac sprijinul în acest sens.

„Spania este un apărător al măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a adăugat Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât și Austria își împărtășesc statutul de „state de destinație și tranzit pentru migranții ilegali și solicitanții de azil”, a declarat Grande Marlaska.

Întâlnirea dintre Bode și ministrul de interne spaniol

Ministrul de interne spaniol, Fernando Grande Marlaska Gómez, a vizitat Bucureștiul în 30 martie unde s-a întânit cu omologul român, Lucian Bode:

”Am avut deosebita plăcere să primesc astăzi vizita omologului meu, Fernando Grande Marlaska Gómez, ministrul de interne din Spania. Domnia sa este un adevărat prieten al României, iar relația bilaterală dintre România și Spania este una specială și se bazează pe un Parteneriat Strategic foarte puternic. Mă bucur că această vizită la București a omologului meu a avut loc în anul care marchează 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic.

Citește și: Locuitorii unei zone din Cluj, terorizați de turme de mistreți: „Seara nu mai ieșim din casă”

În domeniul afacerilor interne, țările noastre au abordări convergente și de aceea este important să consolidăm coordonarea la cel mai înalt nivel. Împărtășim aceeași viziune cu privire la importanța combaterii criminalității sub toate aspectele ei și suntem pe deplin implicați în îndeplinirea acestui deziderat.

Spania are o sarcină complexă în față, în calitate de viitoare președinție a Consiliului Uniunii Europene, începând cu luna iunie, iar România are un obiectiv de importanță majoră de îndeplinit cât mai curând – dobândirea statutului de stat membru Schengen.

Cu privire la acest subiect, am subliniat în cadrul discuțiilor avute că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen și i-am transmis omologului meu disponibilitatea României de a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an.

Doresc să-i mulțumesc omologului meu pentru vizita în România și să apreciez în mod deosebit discuțiile pe care le-am avut. Pot să afirm, fără să greșesc, că această vizită a deschis un nou capitol în relațiile noastre bilaterale.”, scria Lucian Bode pe pagina personală de facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te