Spălatul toaletelor este singurul loc de muncă permis femeilor afgane de guvernul taliban

DE Daniel Toșa | 20.09.2021 - 12:48
Spălatul toaletelor este singurul loc de muncă permis femeilor afgane de guvernul taliban/FOTO: hurriyetdailynews.com

Spălatul toaletelor a devenit singurul loc de muncă din administrația afgană în care mai pot fi angajate femei, după instaurarea regimului taliban în Afganistan. Anunțul a fost făcut de actualul primar al Kabulului, Hamdullah Nohmani.

SHARE

Noul ordin, emis de primarul Kabulului lasă sute de femei din administrație fără un loc de muncă. În prezent, mai puțin de o treime (27%) din cei 2.390 de angajați ai administrației locale sunt femei.

„Inițial, le-am permis tuturor femeilor să vină la serviciu, dar apoi Emiratul Islamic (denumirea oficială a talibanilor) a decis ca ele să nu mai lucreze”, a spus Nohmani.

Citește și: Deputatul care vrea să conducă țara cu Biblia: două doctorate, 7 terenuri, 110.000 € dați împrumut

Zilele trecute, fostul Ministerul Femeilor din guvernul afgan, fondat în 2001 după alungarea talibanilor, a fost înlocuit de Emiratul Islamic din Kabul cu un așa-zis „Minister al Virtuților și Viciilor”, practic, poliția morală/spirituală talibană.

În perioada regimului taliban anterior, din anii 1990, Ministerul Virtuților și Viciilor era „agenția” care punea în aplicare interpretarea extremistă a legii islamice în Afganistan – execuții publice sau mutilări.

De asemenea, colegiile și liceele s-au redeschis în Afganistan, însă doar pentru băieți. La zece zile după redeschiderea universităţilor private din Afganistan, Ministerul Educaţiei din Kabul a anunţat că „toţi profesorii bărbaţi şi elevii de gen masculin” din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a preciza nimic despre fete.

Citește și: FOTO Cătălin Botezatu a făcut-o praf pe Andreea Marin: Ieftin, obosit. Daniela Crudu e mai bine

Talibanii au preluat controlul Afganistanului luna trecută și l-au declarat Emirat Islamic. Noul guvern interimar este alcătuit integral din bărbați, lideri proeminenți ai talibanilor, unii dintre ei cunoscuți pentru atacurile împotriva forțelor SUA în urmă cu două decenii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.