Siegfried Mureşan: Alegerile să arate clar că partidele antieuropene sunt minoritare în România

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.02.2024 - 09:14
Siegfried Mureşan: Alegerile să arate clar că partidele antieuropene sunt minoritare în România - Foto: Facebook/EPP Group in the European Parliament
Siegfried Mureşan: Alegerile să arate clar că partidele antieuropene sunt minoritare în România - Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Siegfried Mureşan: Alegerile să arate clar că partidele antieuropene sunt minoritare în România. "Obiectivul nostru este ca lista comună PSD-PNL să obţină cel puţin jumătate plus unu din numărul de mandate ce îi revin României", a declarat europarlamentarul.

SHARE

Siegfried Mureşan: Alegerile să arate clar că partidele antieuropene sunt minoritare în România. "Obiectivul nostru este ca lista comună PSD-PNL să obţină cel puţin jumătate plus unu din numărul de mandate ce îi revin României", a declarat europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan.

Mureşan spune că trebuie arătat clar, la nivel european, că "ţara noastră rămâne pe direcţia proeuropeană şi că partidele antieuropene sunt clar minoritare în România, aşa cum sunt minoritare şi la nivel european".

Siegfried Mureşan: Alegerile să arate clar că partidele antieuropene sunt minoritare în România

El a menţionat că decizia de a avea o listă comună ''a două partide competitoare până acum şi care continuă să rămână şi acum competitoare, la nivel local şi vor fi probabil competitoare şi în viitor'' a existat şi în alte state membre ale Uniunii Europene.

El a dat exemplul de la precedentele alegeri europarlamentare şi recentele alegeri legislative din Polonia, unde ''toate forţele europene s-au unit, pentru a lupta cu partidul antieuropean, care a atacat statul de drept''.

Referitor la congresul Partidului Popular European, ce va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti, un prim motiv pentru care Mureşan a propus organizarea acestui eveniment în România este creşterea vizibilităţii temelor europene în ţara noastră, ceea ce ajută la informarea mai bună a oamenilor şi la scăderea riscului ca ei să fie victime ale dezinformării, conform Agerpres.

Citeşte şi: Siegfried Mureşan: Aderarea la IDU confirmă că PNL e singurul partid de centru-dreapta recunoscut

''Cel de-al doilea motiv este faptul că România a acţionat în deplin spirit european în ultimii ani, atât în timpul pandemiei generate de coronavirus, cât şi de la începutul invaziei forţelor armate ruse în Ucraina.

România a crezut mereu în soluţii europene, nu am luat măsuri unilaterale, nici chiar în situaţii dificile. Am dovedit că gândim în spirit european şi cred că acest congres va fi o oportunitate bună pentru a arăta că România crede în Europa, dar şi că Europa crede în România'', a subliniat vicepreşedintele grupului PPE.

Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Mureşan a ţinut să remarce că, prin venirea într-un stat membru din Europa Centrală şi de Est, Partidul Popular European îşi arată susţinerea şi solidaritatea faţă de toate statele din Europa Centrală şi de Est, care mai ales în ultimii doi ani, de la începerea războiului din Ucraina, au făcut eforturi substanţiale pentru a ajuta numărul mare de refugiaţi ucraineni.

Citeşte şi: Siegfried Mureşan: Guvernul Germaniei este în urmă cu implementarea PNRR

La Congresul PPE de la Bucureşti va fi oficializată candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene, va fi dezbătută strategia PPE pentru alegerile europarlamentare din 6-9 iunie şi va fi adoptat programul politic al formaţiunii europene.

Siegfried Mureşan a apreciat că la scrutinul europarlamentar din iunie PPE va câştiga cele mai multe voturi şi că principalele trei grupuri ce au în prezent majoritate în Parlamentul European (PPE, S&D şi Renew) o vor păstra.

De asemenea, el anticipează că partidele extremiste nu vor înregistra creşteri semnificative în momentul de faţă. ''Avem două grupuri antieuropene, grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) şi grupul Identitate şi Democraţie (ID).

Împreună, aceste două grupuri au 125 de europarlamentari, cărora li se adaugă 50 de europarlamentari neafiliaţi, care sunt în mare parte tot eurosceptici. (...) Estimez că numărul lor va rămâne aproximativ acelaşi'', a explicat eurodeputatul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te