Sfârşitul tragic în războiul din Ucraina al unui manager de magazin din India

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.04.2024 - 21:02
Sfârşitul tragic în războiul din Ucraina al unui manager de magazin din India - Foto: Profimedia Images
Sfârşitul tragic în războiul din Ucraina al unui manager de magazin din India - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Sfârşitul tragic în războiul din Ucraina al unui manager de magazin din India. Un manager de magazin din India a ajuns să fie ucis pe câmpurile de luptă ale Ucrainei.

SHARE

Sfârşitul tragic în războiul din Ucraina al unui manager de magazin din India. Un manager de magazin din India a ajuns să fie ucis pe câmpurile de luptă ale Ucrainei, luptând pentru Rusia.

Au deschis cutia într-o duminică de la sfârșitul lunii martie, aruncând prima privire asupra lui Asfan Mohammed de când a plecat din India în Rusia cu patru luni mai devreme.

Sfârşitul tragic în războiul din Ucraina al unui manager de magazin din India

Era mai bine îmbrăcat decât atunci când plecase – un costum negru, cămașă albă, cravată și pantofi care înlocuiau ținuta casual pe care o purtase când familia și prietenii l-au văzut.

Dar a trebuit să fie îngropat în conformitate cu credințele sale musulmane, așa că corpul lui ar trebui să fie pregătit, iar hainele îngrijite scoase.

Atunci, Imran Mohammad, fratele său, în vârstă de 41 de ani, a văzut amploarea a ceea ce s-a întâmplat cu fratele lui de 31 de ani, când lupta pentru forțele armate ruse, în invazia Ucrainei, de către Vladimir Putin.

Citeşte şi: Ce vrea să facă MApN în eventualitatea unui război? Încep exproprierile

„Am văzut găuri pe spatele umărului lui, coastele, în jos, până la spate”, a spus Imran, conform CNN. „Au fost șase până la șapte găuri, cauzate de un atac cu drone. I-a sfâșiat corpul. Au fost leziuni interne. I-au rupt doi dinți”, istoriseşte fratele victimei.

Și acum, această familie unită din Hyderabad, sudul Indiei, s-a destrămat și ea. Un soț, un tată și un furnizor au dispărut.

Afacerile lui Imran erau de asemenea în ruine, lăsate de izbelişte, din neglijență, deoarece își concentrase toate energiile pentru a afla ce sa întâmplat cu fratele său, pe câmpul de luptă al celui mai sângeros conflict din Europa, de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Ministrul Odobescu condamnă atacurile ruse asupra porturilor ucrainene: „Reprezintă crime de război”

Imran a notat ora.

„Am deschis cutia duminică, la 11 dimineața. Când i-am văzut corpul pentru prima dată, am simțit că nu mai este”, a spus el.

„Eforturile mele de a-mi căuta fratele, lupta mea de două luni pentru fratele meu au ajuns la un sfârșit dureros. Am vrut să reacționez privindu-i cadavrul, dar pur și simplu nu am putut. Am amorțit total.”

Un vis pierdut

Asfan a întâmpinat o soartă puțin probabilă – una pe care familia sa nu și-ar fi putut-o imagina niciodată, atunci când Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina, în februarie 2022.

La acea vreme, tatăl de atunci a doi copii conducea un magazin de îmbrăcăminte, unul dintre cele aproape 300 din India, în lanțul local Allen Solly, vânzând haine pentru copii, smokinguri de nuntă și aproape tot ce se asortează cu ele.

Nu era cea mai proastă meserie, dar Asfan si-a dorit mai mult pentru soţia si cei doi copii, de 2 şi 8 luni. Și a visat să-i scoată din Hyderabad.

Visul australian

„A vrut să lucreze în Australia”, unde locuiau cumnata lui și familia ei, a spus Imran. „L-au sunat pe el și pe familia lui, acolo.”

Dar asta însemna că Asfan ar avea nevoie de un scor mare la Sistemul internațional de testare a limbii engleze (IELTS), care evaluează competența vorbitorilor non-nativi.

„El și-a scris IELTS. Nu s-a descurcat bine”, a spus Imran. „S-a simțit demotivat. A încercat din nou.” Nu a funcționat, a spus Imran.

Angajat în armata Rusiei

Videoclipurile de pe YouTube, despre oportunitățile de angajare din Rusia, i-au dat lui Asfan o nouă speranță și a contactat o agenție de ocupare a forței de muncă, a spus fratele său. „Voia să lucreze ca taximetrist sau ca livrator în Rusia”, a spus Imran.

„Apoi, câteva zile mai târziu, agenții au spus că sunt locuri de muncă vacante pentru pe servicii de securitate în armata rusă. Agenții l-au asigurat că acesta este cel mai bun loc de muncă.

Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Ei au spus că ar putea obține un pașaport rusesc și un card național într-un an, prin care să te poți deplasa în țările vecine.” Asfan s-a gândit că ar putea fi o piatră de temelie către viața de vis a familiei sale în Australia, a spus fratele său.

Zeci de mii de străini păţesc aşa

În schimb, alegerea sa l-a dus în peisajul friguros, marcat de bătălii, al Ucrainei. Şi a terminat-o ucis în luptă. Potrivit unor estimări, Rusia a trimis mii de bărbați străini să lupte în Ucraina, de când Putin a ordonat invazia.

Mulți dintre ei sunt tineri din Asia de Sud, ademeniți de perspectiva unui loc de muncă stabil și a unor salarii mai mari în Rusia.

În Nepal, proeminentul parlamentar al opoziției și fostul ministru de Externe, Bimala Rai Paudyal, a declarat Parlamentului, la începutul acestui an, că între 14.000 și 15.000 de nepalezi se luptau pe linia frontului, citând mărturiile bărbaților care se întorceau din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te