Sezon plin pentru culegătorii români de portocale din Spania, în ciuda pandemiei

În preajma Crăciunului, în fiecare casă se simte miros de brad și ...portocale. Cele mai bune din lume vin din Spania, unde sezonul culesului este în toi și sute de români dau o mână de ajutor în livezile de portocale și mandarine.
TVR a filmat într-o livadă din Valencia și a aflat care sunt preferințele românilor.
Daniel Vizaru culege de 8 ani portocale și mandarine în comunitatea valenciană. Aici este patria citricelor, iar savoarea fructelor este unică datorită condițiilor climatice. Chiar dacă pare ușor, culesul necesită o anumită tehnică.
Gina a plecat de 12 ani din România. Rămăsese fără serviciu și trăia din ajutor social. Ultima perioada a fost cea mai grea de când e în Spania.
Pentru a câștiga măcar 2000 de euro la sfârșit de lună, trebuie să strângă cel puțin 80 de lăzi cu portocale, zilnic.
Spania este pe primul loc în lume la exportul de citrice. Fructele pleacă din livadă cu 10 cenți kilogramul. Cele care ajung în România diferă în funcție de zonă.
Vezi tot reportajul pe stiri.tvr.ro