Sergiu Tofilat: Rusia îi sacționează pe moldoveni pentru că au optat pentru o guvernare proeuropeană

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.10.2021 - 22:53
Sergiu Tofilat: Rusia îi sacționează pe moldoveni pentru că au optat pentru o guvernare proeuropeană. / Foto: hurriyetdailynews.com

Republica Moldova a fost nevoită să instituie stare de alertă în sectorul energetic din cauza presiunilor exercitate de gigantul rusesc de gaze Gazprom la adresa guvernării proeuropene de la Chişinău.

SHARE

Rusia, prin intermediul gigantului de gaze Gazprom, şi-ar dori "să-i îngenuncheze pe moldoveni" pentru că la alegerile parlamentare de anul trecut au votat în majoritate pentru un partid proeuropean - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) - şi nu pentru unul prorus, de aceea îi impune preţuri speculative la gaze, consideră Sergiu Tofilat, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.

"Este un scenariu coordonat între Gazprom şi Inter RAO, cei care controlează Centrala termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan/Transnistria)", a declarat Tofilat, expert în domeniul energetic, la Jurnal.tv.

"De la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la preţuri speculative, preţuri spot, în timp ce noi, timp de 14 ani, am avut un contract cu preţuri de termen lung, legate de preţul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situaţie", consideră el.

Citește și: OMS: din cauza COVID-19 a început să crească din nou numărul deceselor de tuberculoză

În opinia sa, "Gazprom vrea acum să ne îngenuncheze şi să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid prorus, iar noi în continuare depindem de ei".

La rândul său, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică este o problemă mai veche, iar în condiţiile actuale, guvernul a fost nevoit să instituie stare de alertă în sectorul energetic.

"Este este o problemă moştenită de mult timp. Ea nu a fost rezolvată de zeci de ani. Această stare de alertă a fost anunţată pentru a mobiliza întreprinderile din domeniu, pentru a ne asigura că nu rămânem fără energie electrică sau gaze. Problema nu este neapărat că am putea rămâne fără gaze ori fără energie, problema este în preţ", a afirmat deputatul, citat de agenţia de presă locală NordNews.

"Toată lumea trebuie să înţeleagă asta. Suntem gata pentru toate scenariile", a afirmat Radu Marian, adăugând că guvernul este gata să compenseze anumite diferenţe, creşteri de preţuri pentru cetăţeni.

Citește și: Sexy-mulatra Laurette, atacată de hackeri. I-au spart paginile de Facebook și i-au luat sute de euro

Comisia Naţională pentru Situaţii de Urgenţă a Republicii Moldova a decis miercuri instituirea stării de alertă în sectorul energetic, întrucât autorităţile moldovene nu au ajuns la un acord cu Gazprom în vederea livrărilor de gaze după 30 octombrie. Responsabilii de la Chişinău au declarat că nu vor admite semnarea unui nou contract cu Gazprom care ar conţine un preţ exorbitant pentru gazele naturale.

De asemenea, Chişinăul ia în calcul şi scenariul absenţei unui contract cu Gazprom, conform jurnaliştilor de la Ziarul Naţional.

Cu scopul de a evita o criză a gazelor, compania de stat Energocom a fost împuternicită să caute soluţii alternative de procurare a gazelor naturale şi deja are unele oferte, potrivit publicaţiei menţionate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.