Şeful Pentagonului, Lloyd Austin: Sensul luptei pentru Bahmut, mai degrabă simbolic, decât strategic

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.03.2023 - 13:58
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin: Sensul luptei pentru Bahmut, mai degrabă simbolic, decât strategic - Foto: Profimedia Images

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care este şeful Pentagonului, a declarat că dacă trupele ruse reușesc să preia controlul asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei, dar aceasta nu ar reprezenta o schimbare decisivă în conflictul din Ucraina.

SHARE

„Cred că este mai mult o valoare simbolică, decât o valoare strategică și operațională”, a spus Austin presei, în timpul unei vizite în Iordania.

Lloyd Austin: Sensul luptei pentru Bahmut, mai degrabă simbolic

Bakhmut a fost locul unor luni de lupte intense cu Rusia, care pare să preia treptat controlul asupra zonei din provincia Donețk, a Ucrainei, conform VOA.

Austin a declarat luni că nu va vedea decizia ucraineană de a-și repoziționa trupele la vestul orașului ca un regres strategic pentru Ucraina.

Ucraina însă a sugerat public că va continua să apere Bahmutul. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu generalii de top ai țării, iar biroul său a lansat ulterior o declarație, în care a spus:

„Au vorbit în favoarea continuării operațiunii defensive și a întăririi în continuare a pozițiilor noastre în Bahmut”.

Posibilă retragere tactică limitată

Institutul pentru Studiul Războiului, o organizație de cercetare din Washington, a declarat că „forțele ucrainene efectuează probabil o retragere tactică limitată, în Bahmut, deși este încă prea devreme pentru a evalua intențiile ucrainene, cu privire la o retragere completă din oraș”.

Analiștii au spus că apărarea Ucrainei, la Bahmut, „rămâne solidă, din punct de vedere strategic, deoarece continuă să consume forță de muncă și echipament rusesc, atâta timp cât forțele ucrainene nu suferă din cauza numărului excesiv de victime”.

Citeşte şi: VIDEO Zelenski: Bahmut şi Soledar, unul dintre cele mai sângeroase locuri din prima linie

Analiștii au adăugat că „forțele ucrainene este puțin probabil să se retragă din Bahmut, dintr-o dată, și ar putea urmări o retragere treptată, pentru a epuiza forțele ruse, printr-un război urban continuu”.

Ei au spus că „este puțin probabil ca forțele ruse să obțină rapid câștiguri teritoriale semnificative, atunci când desfășoară un război urban, care de obicei favorizează apărătorul și poate permite forțelor ucrainene să provoace pierderi mari, în avansarea unităților ruse – chiar dacă forțele ucrainene se retrag activ”.

Citeşte şi: Evgheni Prigojin, "Bucătarul lui Putin", vrea să pună mâna pe minele de sare şi de gips de la Bahmut

Institutul a concluzionat că „constrângerile perpetue de personal și echipamente vor împiedica probabil forțele ruse să lanseze o altă operațiune ofensivă prelungită, cum ar fi bătălia pentru Bahmut, în lunile următoare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te