Șeful diplomației europene vrea să-l întâlnească pe Navalnîi la Moscova

DE Miruna Moldoveanu | 01.02.2021 - 16:18
Josep Borrel, șeful diplomației europene/FOTO: Getty

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell îşi menţine deplasarea la Moscova din 4-6 februarie, în pofida evenimentelor din ultimele două weekenduri şi intenţionează să se întâlnească cu Aleksei Navalnîi în cursul vizitei sale, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt, scrie AFP.

SHARE

„Planul vizitei la Moscova rămâne valabil, dar ceea ce se întâmplă în Rusia este inacceptabil, tratamentul aplicat lui Navalnîi este inacceptabil şi dl Borrell doreşte să abordeze aceste subiecte cu omologii săi ruşi”, a declarat purtătorul de cuvânt Peter Stano în cursul conferinţei de presă cotidiene a Comisiei Europene.

„Suntem în contact cu echipa dl Navalnîi pentru a vedea care sunt posibilităţile pentru o astfel de întâlnire (cu opozantul - n.r.), dar în acest stadiu nu pot să confirm nimic”, a adăugat el.

„În cadrul pregătirii unei vizite nu poţi insista, încerci să te pui de acord cu omologii tăi asupra programului”, a subliniat el.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la Moscova la revenirea sa din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu un agent neurotoxic militar, iar parchetul rus s-a declarat luni favorabil condamnării sale la închisoare, în ajunul unei audieri în faţa unui tribunal pentru încălcarea controlului său judiciar în cadrul unui dosar datând din 2014.

UE a cerut în mai multe rânduri eliberarea sa "imediată", precum şi a susţinătorilor săi arestaţi în cursul manifestaţiilor organizate în ţară.

Peste 5.000 de persoane au fost reţinute duminică la proteste. Aceste arestări au fost imediat condamnate de SUA, Canada şi de mai multe ţări ale UE. La rândul său, Josep Borrell a deplâns aceste arestări.

Purtătorul său de cuvânt nu a dorit să comenteze asupra diferenţelor de ton între mai multe state membre care şi-ar fi dorit un mesaj mai dur şi cel al lui Josepp Borrell. "Înaltul Reprezentant călătoreşte la Moscova cu un mesaj foarte puternic şi foarte clar al Uniunii Europene: ceea ce se întâmplă în Rusia nu este acceptabil", a dat el asigurări, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.